Derek Chauvin, morilec Georga Floyda, je kriv vseh obtožb

Policist Derek Chauvin je kriv umora Georga Floyda, je odločila porota na sojenju. Po 10-urni razpravi je bil bivši policist Derek Chauvin spoznan za krivega po vseh treh točkah obtožnice. Sodnik Peter Cahill je v skladu z zakonom, ki obtoženemu dovoli pritožbo, povedal, da bo višina zaporne kazni znana čez osem tednov. Za vse tri točke obtožnice bi Chauvin lahko prejel 40, 20 in 12 let zaporne kazni.

Kazen bo znana čez osem tednov

Skoraj eno leto po smrti Georga Floyda se je končalo prvo izmed sojenj policistom, ki so bili takrat prisotni. Derek Chauvin je bil tisti, ki je s kolenom klečal na njegovem vratu in bil tudi glavni obtoženec primera. Na začetku meseca se je začelo sojenje, ki je bilo po sojenju O.J.-ju najbolj medijsko izpostavljen primer na sodišču. Medtem ko bodo ostali trije policisti pred sodnika stopili v poletnih mesecih, pa je bil Chauvin pred sodnikom od začetka aprila.

Njegova obtožnica je vključevala tri točke oziroma obtožbe. Prva obtožba je nenaklepni umor druge stopnje, kar pomeni, da morilec ni imel predhodnega namena ubiti oziroma raniti žrtve. Druga obtožba je uboj druge stopnje, ki pomeni, da je oseba zavedno storila dejanje, ki bi pomenilo smrt druge osebe. Tretja obtožba pa je umor tretje stopnje, ki pomeni, da je smrt nastopila zaradi izprijenega dejanja brez obzira do drugih oseb.

Spoznan je bil za krivega v vseh treh obtožbah. Po obtožbi ima možnost pritožbe, kar bo trajalo nekaj dni, zato je sodnik tudi povedal, da bo sama kazen znana čez osem tednov. Za nenaklepni umor druge stopnje mu lahko dosodijo do 10 let zapora, za umor tretje stopnje 25 let in za uboj druge stopnje 40 let. Ker pa nima kartoteke oziroma kaznovane preteklosti, mu lahko po zakonu zvezne države Minneapolis za zadnji dve obtožbi dosodijo 12 let in pol zapora.

Derek Chauvin med sojenjem
Derek Chauvin med sojenjem

Ne pravica, temveč odgovornost

Čeprav primer še ni zaključen, pa je to večino prebivalcev ZDA pognalo v veselje, saj je po njihovo pravici končno zadoščeno. Vseeno pa sporočajo, da se bodo še vedno borili za pravice temnopoltih in za reformo celotnega sistema. Pred sodiščem je bila, tako kot že celoten april, zbrana gruča ljudi, ki je z zanimanjem čakala na razsodbo porote in sodišča.

ZDA so bile med sojenjem pod velikim pritiskom, saj je bilo napovedanih veliko izgredov in protestov, v kolikor bi bil Chauvin spoznan za nedolžnega. George Floyd je postal simbol tistih, ki so leta trpeli zaradi nasilja in rasizma. Postal je simbol upanja za mnoge Američane in ostale ljudi. Morda pa bodo postale besede njegove hčerke resnične. »Moj očka je spremenil svet,« je dejala in upam, da bodo šle stvari kmalu na bolje. Bil bi že čas.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDružina Gucci zaskrbljena glede nove kriminalne drame
Naslednji članekDanes poteka drugi krog volitev za rektorja Univerze v Ljubljani
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.