Donald Trump z ukinitvijo TikToka nad kitajske vohune

Donald Trump je napovedal prepoved popularne aplikacije TikTok v ZDA. Zakaj? Ker je proizvajalec aplikacije Kitajska in jih sumi vohunstva nad ameriškim ljudstvom. Že nekaj ur po temu pa so pravzaprav vsi, ki se jih ta prepoved tiče, zatrdili, da ta izjava ni resnična. Trump dodaja svojemu svežnju lažnih novic, TikTok pa še vedno napreduje po seznamu najbolj priljubljenih vohunov aplikacij.

»Kar se tiče TikToka, ga bomo izgnali iz ZDA.«

To je povedal Trump pred začetkom tega vikenda in tako napovedal nov boj proti »dnevnemu« sovražniku. Izjavo je nekako upravičil z nadaljevanjem le-te in potrdil, da on to pač lahko naredi. Nekaj ur kasneje pa so se že oglasili odgovorni pri aplikaciji TikTok in povedali: »Govoric in špekulacij ne bomo komentirali, povemo lahko le to, da smo prepričani o dolgoročnem obstoju TikToka. Nismo politično podjetje. Ne sprejemamo političnih oglasov in nimamo nobenih skritih namenov. Naš edini cilj je ostati živahna, dinamična platforma, v kateri lahko vsi uživajo. TikTok je postal zadnja ameriška tarča, a mi nismo sovražnik.«

Tišina

Zakaj bi ga prepovedal?

Prepir ZDA in Kitajske iz dneva v dan dobiva na razsežnosti in tako se je v ta nesporazum vpletel tudi TikTok. Točen razlog prepovedi še ni znan, a pojavljajo se govorice, da Američani menijo, da bodo poskušali Kitajci z aplikacijo vohuniti za njimi.

To za samo aplikacijo ne pomeni ničesar dobrega, saj je bila po aferi v Indiji tam že prepovedana. O prepovedi pa razmišlja tudi Avstralija, ki je sicer že onemogočila delovanje podjetij Huawei in ZTE.

Pomemben vidik vsega tega pa je zaostrovanje na relaciji Kitajska, ZDA in cel svet. Večinoma gre za načenjanje trgovinskih odnosov in tehnoloških vprašanj. Tako lahko zadnje dni veliko slišimo o prepovedi Huaweia v EU. Videli bomo, kako se bo vse skupaj razpletlo, vsekakor pa upamo na miren zaključek.

Lažne novice

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

VIRGlobalnews.com
Prejšnji članekStripi, s katerimi lahko začneš
Naslednji članekStarodavna svetloba razkrila pravo starost vesolja
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.