Stripi, s katerimi lahko začneš

Strip je verbalno-vizualni medij, ki ga lahko vidimo na vsakem koraku. V časopisu, otroških revijah, na oglasih in na TV-ju. Ampak tisti pravi stripi oziroma »comic-booki« pa so pravo doživetje. In za nekoga, ki stripov nikoli ni bral, bi bilo težko začeti kar z nečim novim. Seveda lahko izbereš tistega, ki ti je najlepši ali pa z zanimivo zgodbo. Vseeno pa sem ti pripravil seznam najboljših stripov, s katerimi lahko začneš svojo pot v svet komikbukov.

Ne podcenjuj malčkov stripovskega sveta

Stripovski junaki ala Snoopy, Miki Miška, Tin Tin, Racman Jaka, Ninja Želve in Archie so fantastični liki in vsekakor niso mišljeni le za otroke. So čudoviti stripi, s katerimi lahko prav vsak začne (ne glede na starost) svojo zgodbo v svetu branja stripov.

Manga je nekaj neverjetnega

Japonski stripi so velika zanimivost v svetu stripov, saj se bere drugače in tudi tematika se razlikuje. Seveda odvisno od tega, kako močno poznaš japonsko kulturo.

Slovenski strip

Je sploh možna omemba stripa in da ne pomisliš na Miki Musterja? Ne. Je najbolj znan slovenski stripar, saj je s svojimi junaki Zvitorepcem, Lakotnikom in Trdonjo navdušil vse mogoče generacije. Vse to in še več lahko najdeš v Strip.art.nica Buch, ki ima največji izbor stripov pri nas.

Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja
Zvitorepec, Lakotnik in Trdonja

The Killing Joke

Avtor Alan Moore je eden največjih avtorjev stripa vseh časov. S svojimi originalnimi stripi V for Vendetta in Watchen je ustvaril neverjetna dela. A včasih je pokukal tudi drugam in mogoče ustvaril celo najboljši strip vseh časov. Ena najbolj intenzivnih zgodb na področju superjunakov. Odnos med Batmanom in Jokerjem je znan že toliko kot Adam in Eva. Fantastičen strip, ki je vedno pri vrhu seznamov najboljših.

The Killing Joke

V for Vendetta

Skupaj z Davidom Lloydom je Alan Moore ustvaril strip, ki je prešel v dejansko gibanje. Prikaz stanja v državi kjer vlada nadzoruje čisto vsak trenutek tvojega življenja. Pojavi se naš lik V, ki se skriva za zdaj že ikonično masko Guya Fawkesa. Samo dogajanje, čeprav o državnem udaru, ne temelji toliko na samih dogodkih kot na likih in sami zgodbi.

V for Vendetta

Watchmen

Obstaja film in obstaja serija, a nič ni tako dobrega (še vedno pa je oboje odlično) kot original. Alan Moore in Dave Gibbons sta vzela preproste zgodbe o superjunakih in jih spremenila v navadne ljudi z običajnimi težavami, a še vedno s super močmi. Odlično razviti in napisani liki, umetnost samega stripa in ena najbolj zanimivih zgodb v svetu junaštva.

Watchmen

300

Frank Miller je prevzel zgodbo iz grške zgodovine in jo postavil na veliki oder. Bitka pri Termopilah še nikoli ni bila tako zanimiva in razvita. Veliko je izmišljenega in dodanega, ampak kaj pa v teh časih ni. V petih delih dobimo dogodke, ki so pripeljali do bitke, samo bitko in kaj se zgodi po njej. Čudovito delo čudovitega avtorja, ki je ustvaril tudi Sin City, Ronin in Daredevil.300

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek5 stereotipov o metalcih in metal glasbi
Naslednji članekDonald Trump z ukinitvijo TikToka nad kitajske vohune
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.