5 stereotipov o metalcih in metal glasbi

Vsi vemo, kdo so metalci. Glasni, dolgolasi, v črno oblečeni in okičeni s verigami, prstani in zapestnicami. Tej glasbi in subkulturi splošna populacija pripisuje temačnost, grozljivost, nasilje in celo čaščenje hudiča. A to ne bi moglo biti dlje od resnice. Metalci so kakor vsi ljudje: različni in vsak po svoje posebni. Pa si poglejmo 5 stereotipov o metalcih in jih ovržimo.

5Metalci so satanisti

Začnimo z najhujšim stereotipom. Večina metalcev se ne zbira v temačnih kleteh v kapucah in ne žrtvujejo devic hudiču. Če se je med metalci pojavila kakršna koli verzija satanizma, je to LeVeyov satanizem, ki pa nima nič opraviti s čaščenjem hudiča.

 

Posplošeno povedano, gre za ateistično verovanje v racionalizem in nagon preživetja, ki uporablja Satana samo kot nek simbol­izem upora proti neracionalnem (upor Satana proti Bogu) in ne verjame v resničen obstoj Satana. Seveda niso vsi metalci LeVeyovi satanisti.

4Metalci so jezni in napadalni

Mogoče so za ta stereotip kriva črna oblačila in bulerji, rožljanje verig ali pa »jezna« glasba. Nekateri ljudje se metalcev naravnost bojijo. Normalno je, da starejše generacije občutijo nelagodje, a ta strah je pogost tudi med mlajšo populacijo.

Razen med »moshpitom« in »wall of death« se med metalci redko zgodi kakršen koli fizični obračun, niti ni večjih poročanj o spravljanju na drugače misleče. Tudi sama »moshpit« in »wall of death« sta le zabaven obračun moči, pri katerem se ekstremno pazi, da ne pride do resnih poškodb in v njiju sodelujejo le tisti, ki želijo.

 

Lastne izkušnje z metalci so bile vedno nadvse prijetne, vključujoče in zabavne. Veliko število metalcev je pravzaprav zelo introvertiranih in sramežljivih.

3Metal glasba je samo hrup in kričanje

Seveda metal glasba ne bo všeč vsem. Za nekatere bo logično preglasna, prečudna ali pa moteča. A obstaja več zvrsti metal glasbe, nekatere od teh sploh niso tipično kaotične, kakor si ljudje predstavljajo. Mnogo metalskih pesmi ima globoko sporočilo ali pa izzivajo k filozofski diskusiji.

Lahko si pogledaš posnetek, ki prikazuje različne zvrsti metal glasbe:

15 STYLES OF METAL (w/ guests)

2Metal glasba poziva k nasilju

Iskreno verjamem, da nekaterim ljudem zveni metal glasba jezno. A pravzaprav je za nekatere zvrsti metal glasbe to res in je celo to njihov namen. Raziskovalka Leah Sharman je ugotovila, da takšna glasba pravzaprav čisti um melanholije in jeze samo s poslušanjem.

 

Drugi krivec za ta stereotip pa so mediji, ki so poskusili mladostniško nasilje v devetdesetih prejšnjega stoletja povezati z metal, rap in rock glasbo. Tako so za najstniško nasilje okrivili glasbo, namesto realnih in znanstveno dokazanih motivov.

1Biti metalec je le faza ali vsi metalci nosijo črno barvo in imajo dolge lase.

Res je, ljudje odrastejo. In tudi metalci ne ostanejo večno najstniki. A to še ne pomeni, da nehajo poslušati metal glasbo. Obstaja mnogo metalcev, ki čez teden nosijo poslovne obleke, doktorske halje ali pa uniforme, v prostem času pa uživajo ob mrzlem pivu in njihovi najljubši metal skupini.

Urban Husu

Novinar

Prejšnji članekNa vrhuncu poletja Huawei poskrbel za osvežitev s prenosniki MateBook
Naslednji članekStripi, s katerimi lahko začneš

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.