Družina ali kariera – kako koronavirus vpliva na kariere žensk?

V času koronavirusa v Ameriki in po Evropi število brezposelnih še naprej narašča, ženske pa pri tem bolj trpijo kot moški. Zaradi poznega odprtja šol se pojavlja strah pred izbiro med kariero in družino. To najbolj vpliva na zaposlene ženske, ki so v trenutnih časih prevzele pobudo pri domačem šolanju in varstvu otrok.

Tradicionalno žensko delo

Upoštevati moramo vidik spola, saj imamo ženske in moški različne potrebe v življenju in se zato pojavljamo tudi v različnih dejavnostih. Pri novem, prilagojenem načinu – življenje v osamitvi, delo od doma, domače šolanje otrok – pa so ženske tiste, ki so se prisiljene bolj prilagajati.

Najpogostejši razlogi, da ženski spol v teh težkih razmerah ostaja doma, je predvsem zaradi varstva otrok. To pomeni še več neplačanega dela, ki ga tradicionalno opravljajo ženske. Skrb za otroke pomeni kuhanje obrokov, pomoč in motivacija pri učenju, komunikacija in dajanje pozornosti. V večini družin te obveznosti padejo na ženske, ki pa so v nekaterih primerih primorane skrbeti za družino in opustiti svojo službo, še posebej v primeru, če delovno mesto ne ponuja možnosti dela od doma.

Super mama

Delovna mesta, ki ne omogočajo dela od doma

Ne le v Ameriki, ampak tudi v Evropi je večina zaposlenih na področju socialnega varstva in zdravstva žensk. Ta delovna mesta so tudi najbolj izpostavljena. Ženske na teh delovnih položajih delajo pod težkim, delovnim pogojem, pri katerem nimajo možnosti dela od doma. Tudi v trgovinah prevladujejo trgovke in prodajalke, ki so zaradi vsakodnevnega srečevanja z množicami ljudi med najbolj izpostavljenimi. Poleg tega je veliko žensk tudi samozaposlenih (frizerski, kozmetični saloni), torej so enako kot moški spol pod pritiskom zaradi izgube dohodka.

Stres nevidnega sovražnika

Vso to delo in odločitve, ki jih mora ženski spol sprejeti, povečuje stres, ki se občuti kot tesnoba. Pojavi se lahko kot fizični odziv telesa, kot na primer slabost, potenje, utrujenost. Na psihični ravni pa stres čutimo predvsem kot občutek negotovosti, strahu, jeze ali žalosti. Omenjena oblika psihičnega stresa je po raziskavah CNBC-ja v trenutni situaciji bolj izrazita pri ženskah z družino. Zato je nujno omejevanje dotoka negativnih informacij in izražanje čustev. Do tega pa lahko pride s partnerskim pogovorom ter razporejanjem vlog pri hišnih opravilih.

Prejšnji članekSkupina RBD predstavila svojo prvo pesem po desetih letih
Naslednji članekNabor lige NBA tudi letos s slovenskim pridihom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.