Država s trenutnim najvišjim številom okužb na svetu

Irska, zahodna država britanskega otočja, je ta teden prejela naziv države s trenutnim najvišjim številom okužb z novim koronavirusom na svetu. Država, ki je imela eno najnižjih stopenj primerov covida-19 v Evropi, je po novoletnih praznikih doživela preobrat. Spletna znanstvena publikacija oxfordske univerze je zabeležila 1288 primerov okužb na milijon prebivalcev, kar je Irsko uvrstilo na mesto pred Češko in Slovenijo.

Season 6 GIF by ABC Network

Sproščanje ukrepov

Irska vlada je decembra preklicala strogo 6 tedensko blokado, ki je skrbela za najnižjo stopnjo primerov koronavirusa. Po preklicu so sprostili ukrepe in 4. decembra odprli gradbeništvo, maloprodajo, gostinstvo in druge sektorje. Poleg tega so med prazniki dopustili zbiranje treh mešanih gospodinstev, medtem ko so ostale evropske države predvsem poostrile zbiranja. Po besedah predsednika epidemologije in javnega zdravstva pri Kraljevskem medicinskem združenju Gabriela Scallija je imela Irska popolnoma nepravilno voden sistem izolacije, ki je povzročil narast okužb.

Kje je šlo narobe?

Na Irskem so po praznikih zabeležili najvišji dnevni porast okužb, ki je znašal kar 8.248 ljudi na slabih 5 milijonov prebivalcev. Po poročanju tiskovnega predstavnika iz urada premierja Micheála Martina, naj bi bila incidenca okužb v gostinstvu, gradbeništvu in drugih storitvah relativno nizka.

K porastu naj bi prispevala predvsem sezonskost virusa in prisotnost bolj prenosljive britanske različice. Nov sev virusa, ki prihaja iz Združenega kraljestva, so na Irskem odkrili ravno na božični dan, slednji pa naj bi bil kar za 50 do 70 odstotkov bolj prenosljiv. Veliko vlogo pri porastu okužb je igralo tudi mešanje gospodinstev med prazniki. Po podatkih irskega ministrstva za pravosodje naj bi med 21. decembrom in 3. januarjem v državo priletelo več kot 54.000 ljudi.

VIRSTA
Prejšnji članekKaj moraš spakirati za svoje prvo leto od doma?
Naslednji članekNASA testira najmočnejšo raketo do sedaj

2 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.