Kaj moraš spakirati za svoje prvo leto od doma?

Se letos prvič seliš na svoje in nimaš niti najmanjše ideje, kaj vse moraš vzeti s seboj? Rad bi vzel vse stvari, vendar se moraš zavedati, da to ni mogoče, saj bo v študentski sobi ali v stanovanju precej manj prostora, kot ga imaš v svoji domači sobi. Najbolj pametno je, da si napišeš kar seznam vseh stvari, s katerimi se boš počutil bolj udobno, stvari, ki jih nujno potrebuješ za dobro delo v šoli in s katerimi boš popolnoma ti. V pomoč naj ti bo spodnji seznam.

 • Vzemi pisala, bloke, radirke, svinčnike in zvezke. Preveri, kaj vse potrebuješ za različna predavanja, s sabo pa vzemi vse tisto, kar ti bo pomagalo, da boš predmet opravil čim bolj uspešno. Seveda lahko za zapiske uporabiš tudi računalnik, ki bo zasedel precej manj prostora kot vse ostalo.
 • Ne pozabi na praktične pripomočke. Podstavek za prenosni računalnik, ki ti bo pomagal, da boš lažje pisal. Podaljšek, ki ti bo prišel prav, če imaš v sobi samo eno ali dve vtičnici. Majhna namizna svetilka, ki jo imaš lahko prižgano tudi, ko tvoj cimer že spi.
 • Prinesi eletronske naprave. Brez elektronike skorajda ne moremo več živeti, zato tega res ne smeš pozabiti doma. Potrebuješ: prenosni računalnik, na katerega naloži Microsoft Office, preveri pa tudi, koliko boš računalnik potreboval. Če je to ves čas, raje izberi manjšega, ki ga lahko nosiš s seboj. Ne pozabi na zvočnike, telefon, slušalke, dodatne kable in (če nimaš interneta) še kabel za internet.
 • Preveri, ali ima tvoj faks kakšna posebna pravila oblačenja. Če nima, s seboj vzemi svoja najljubša oblačila, kavbojke, puloverje, majice, zimske čevlje in jakno ter seveda nekaj lepših oblačil za posebne priložnosti, kakšno obleko ali krilo, ki ga lahko oblečeš, ko greš na zabavo. Tisto, kar redko nosiš ali ne vzameš iz omare, je brezveze nositi s seboj.
 • Preveri, če potrebuješ kakšne posebne pripomočke za študij. Študiraš arhitekturo? Potem veš, da boš zagotovo potreboval različne pripomočke. Preveri v referatu, kaj vse potrebuješ, in nakupi, še preden se začne študijsko leto.
 • Toaletne potrebščine. Če se boš preselil v študentski dom, si boš moral deliti kopalnico. Pred vselitvijo tako preveri, kaj vse potrebuješ. Obvezno seveda potrebuješ brisače, kopalni plašč in toaletne stvari, ki jih uporabljaš na dnevni bazi. To so: gel za tuširanje, šampon za lase, balzam za lase, čistilec obraza, vlažilna krema, britvica, brivska pena itd.
 • Prašek za perilo. Na svojem boš moral sam čistiti in prati oblačila. Spakiraj prašek za perilo, mehčalec in odstranjevalec madežev. Vzemi tudi nekaj obešalnikov. Če nimaš dovolj prostora v omari, je najbolje, da kupiš še stojalo za oblačila.
 • Čistila. Čistila za tla, kopalnico, stranišče in seveda pripomoček za pomivanje posode.
 • Preveri, katere posode so že na voljo, in poskrbi, da vzameš vse tisto, česar ni. Ponavadi manjkajo kakšne ponve, s sabo pa lahko vzameš tudi najljubšo skodelico in pribor.
 • Preveri dimenzije postelje in ne pozabi prinesti vsaj dveh setov posteljnine. Če imaš doma blazino, ki jo obožuješ, pa tudi poskrbi, da je ne pozabiš doma. In seveda deke, rjuhe in vse, kar imaš doma.
 • Spakiraj prigrizke. Piškoti, čips, energijske tablice, če imaš srečo, da imaš mikrovalovko, pa lahko tudi kakšno zmrznjeno hrano ali kokice. Pametno je tudi, da poleg prigrizkov prineseš tudi drugo hrano, ki ni pokvarljiva, npr. testenine, riž, morda lahko odtrgaš nekaj zelenjave z domačega vrta, dodaj pa še preprosto kuharsko knjigo z najljubšimi recepti.
 • Zdravila in komplet za prvo pomoč. Če ne želiš denarja zapravljati za zdravila ali obliže, je najbolj pametno, da nekaj prineseš od doma. Najbolj pomembni so obliži, tablete za glavobol ali druge bolečine, vitamin C, tablete za želodec.
 • Majhno kladivo in nekaj žebljev, izvijač in klešče. Nikoli ne veš, kdaj boš potreboval kaj od tega.
 • Šivalni pribor. Lahko ti odpade gumb ali najdeš luknjo na najljubši majici. S seboj prinesi šivanko, niti različnih barv, škarje in nekaj bucik.
 • Mapo z dokumenti. Pripravi si mapo z vsemi pomembnimi dokumenti, vpisnimi listi in vsem, kar potrebuješ, da imaš vedno na dosegu roke.
 • Fotokopirni stroj in papir. Zakaj bi zapravljal za fotokopije, če je najbolj enostavno, da ga prineseš s seboj ter tako prihraniš čas in denar.

Še nekaj nasvetov:

 • Preden se vseliš v študentski dom, preveri, ali je možno, da s seboj pripelješ domačo žival. Večina tega ne dovoli, vendar obstajajo izjeme.
 • Preveri, ali so kakšne prepovedi glede sveč, eletronskih naprav in podobnega, da ne boš karkoli uporabil in imel težave.
 • Preden greš na svoje, se pozanimaj o svojem cimru. Poišči ga na Facebooku in skupaj se dogovorita, kaj bo kdo prinesel v sobo. Najbolje, da si razdelita večje stvari, tako bosta imela oba manj dela.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekKaj študentje jemo?
Naslednji članekDržava s trenutnim najvišjim številom okužb na svetu

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.