Kaj študentje jemo?

Študentski status med drugim omogoča tudi koriščenje subvencionirane prehrane. To pomeni, da država subvencionira del obroka pri izbranih ponudnikih študentske prehrane. Leta 2010 smo v Sloveniji prešli na elektronski sistem koriščenja subvencij. S tem so bile na mah ukinjene dolge čakalne vrste pred prodajalnami papirnatih bonov, kar je unovčevanje bonov precej poenostavilo. Danes se moraš na točki subvencionirane študentske prehrane (SŠP) zglasiti le enkrat letno, da se vpišeš v sistem oz. podaljšaš možnost koriščenja subvencij.

Kako poteka vpis v sistem subvencionirane prehrane?

Ob prvem vpisu moraš na spletni strani Študentska prehrana najprej izpolniti obrazec ter se s številko prijavnice nato osebno zglasiti na eni izmed točk SŠP, kjer bosta z referentom dokončala tvoj vpis v sistem. S seboj moraš imeti še osebni dokument s fotografijo, dokazilo o statusu študenta in telefon. Za identifikacijo pri koriščenju subvencij imaš namreč na voljo dve možnosti: svojo telefonsko številko ali brezstično elektronsko kartico, za katero moraš odšteti 15 €. Identifikacija z mobilnim telefonom je brezplačna. Prejel boš še aktivacijsko kodo za lažji nadzor stanja neporabljenih subvencij prek spleta. Za podaljšanje upravičenosti do koriščenja bonov moraš prav tako na najbližjo točko SŠP osebno dostaviti originalno potrdilo o vpisu za tekoče študijsko leto.

Osnovna pravila koriščenja subvencij

Pri koriščenju subvencij obstajajo določena pravila in omejitve. Kot že rečeno, storitev omogočajo zgolj nekateri in ne katerikoli gostinski ponudniki. Celoten imenik lokalov je dostopen na spletu. Ne glede na kraj študija pa lahko subvencijo koristiš pri vseh ponudnikih študentske prehrane po vsej Sloveniji. Svoj status ob koriščenju bona potrdiš z veljavnim osebnim dokumentom ter izbranim identifikacijskim sredstvom, to sta elektronska kartica ali klic na številko 1808, pri čemer ti operater ne zaračuna nobene provizije. Državna subvencija znaša 2,63 €, razliko do polne cene obroka pa plačaš neposredno ponudniku.
Ponekod si upravičen do obroka brez doplačila, saj je njegova vrednost enaka višini subvencije. Najvišje doplačilo za obrok pa znaša 4,37 €. Bone lahko unovčiš vse dni v tednu, vendar le od 8.00 do 21.00. Za vsak delovni dan imaš pravico do enega subvencioniranega obroka. Dnevno lahko koristiš največ dve subvenciji, vmes pa morajo preteči vsaj 4 ure. Kljub temu da študijsko leto neprekinjeno traja vse do septembra, pa je koriščenje subvencij onemogočeno od 15. julija do vključno 15. avgusta.

Kako je sestavljen študentski obrok?

Pri subvencionirani prehrani ti vsakokrat pripada glavna jed in še vsaj dva hoda, ki vključujeta solato ter izbiro med juho ali sadjem. Ponekod ti nudijo oboje. V pestri ponudbi študentske prehrane najdeš tako lokale z domačo kot s hitro hrano, picerije in razne etnične kuhinje, kot so mehiška, italijanska, azijska in mnoge druge. Na svoj račun boš prišel, tudi če si vegetarijanec ali vegan. Nekateri gostinci imajo celo možnost dostave, kar je izredno dobrodošlo, ko se znajdeš v časovni stiski. Nikakor pa ne bo nič narobe, če kdaj pa kdaj v svoji študentski kuhinji preizkusiš kakšen preprost recept ter tako še utrdiš svoje prve korake v samostojno življenje.

Študentske ugodnosti

Brezplačno se lahko pridružiš bonusnemu programu, v katerem te ponudniki študentske prehrane ob vsakem desetem obisku nagradijo s študentskim obrokom brez doplačila ali druge vrste popustom. Pošlji SMS sporočilo SU na 1808 in začni zbirati točke. Ob prihodnjem unovčenju bona pri enem izmed sodelujočih gostincev se bo na potrdilu o izdaji subvencije izpisalo še trenutno stanje točk.

Točke SŠP

Ljubljana: ŠOU Kampus, Pivovarniška ulica 6
Maribor: ŠOUM Gosposvetska, Gosposvetska cesta 86
Koper: ŠOUP, Čevljarska ulica 27
Nova Gorica: ŠOUPostaja KGŠ, Trg Edvarda Kardelja 1
Novo mesto: ŠOU, Dilančeva ulica 1
Ostale lokacije SŠP: Celje, Izola, Ajdovščina, Portorož, Sežana, Domžale, Brežice, Grosuplje, Kranj, Jesenice, Postojna, Škofja Loka, Radovljica.

Prejšnji članekKaj vse moraš opraviti pred potovanjem?
Naslednji članekKaj moraš spakirati za svoje prvo leto od doma?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.