Kaj vse moraš opraviti pred potovanjem?

Odhod na daljše potovanje ali pa potovanje v eksotične dežele je veliko bolj kompleksna zadeva kot klasičen oddih v Istri. No ja, vsekakor se tudi daljša potovanja oziroma obisk bolj skritih kotičkov sveta dá preživeti brez posebnih predhodnih priprav, a na ta način si lahko oropan marsikatere izkušnje, brezskrbnosti in konec koncev tudi denarja! Ker ti želimo kar se da prijetna in čudovitih pripetljajev polna potovanja, smo ti pripravili osnovna vodila pri načrtovanju naslednje pustolovščine.

  1. Faks (obveznosti na faksu ali pa pomembni datumi za vpis – pooblastitev drugih oseb)

Faks je pač faks. Poskrbi, da na fakulteti ne zamudiš nujnih obveznosti in upoštevaj tudi pomembne študijske datume in druge roke. Si podaljšal svojo vlogo za bivanje v študentskem domu? Je zadnji rok izpita razpisan ravno v tvojem času potovanja in je predmet nujen pogoj za nadaljevanje v višji letnik? Če se kljub nekemu pomembnemu datumu za oddajo nekih dokumentov odločiš za potovanje, razmisli o tem, da za to pooblastiš drugo osebo in ostaneš miren.

  1. Zdravstveno zavarovanje

Nujno zlo, ampak … Sedaj lahko marsikatero zdravstveno zavarovanje za tujino skleneš že kar prek spleta, zato je vsakršen izgovor odveč. To lahko z nekaj kliki opraviš kar na portalu izbrane zavarovalnice in potuješ brez skrbi!

  1. Obisk pri zdravniku in potovalna lekarna

Če potuješ v oddaljene dežele, osnovno obvezno cepljenje morda ne bo zadostovalo. Za nekatere destinacije se priporočajo preventivna cepljenja proti hepatitisu A in B, tifusu in klopnemu meningitisu, nekatera cepljenja pa so ponekod tudi obvezna. Eno izmed takih je cepljenje proti rumeni mrzlici in večina držav z rumeno mrzlico ob prihodu v državo zahteva potrdilo o cepljenju, nekatere države pa to potrdilo zahtevajo tudi ob povratku z območij z rumeno mrzlico. Cepljenje z enim odmerkom je treba opraviti vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo in tudi zaščita po cepljenju pa sta doživljenjska. Prav tako ne pozabi preveriti, ali odhajaš na območje z malarijo in kakšno zaščito zaradi tega potrebuješ.

Pred potovanjem v oddaljene dežele Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se vsaj 4 tedne pred pričetkom potovanja oglasiš v eni izmed njihovih ambulant, kjer boš dobil vse potrebne zdravstvene informacije v zvezi z destinacijo, na katero se odpravljaš. Več informacij najdeš tudi na spletni strani www.zdravinapot.net.

Na potovanju imej s seboj vedno potovalno lekarno z nekaj osnovnimi pripomočki za oskrbo ran, dezinfekcijskim sredstvom (pazi na količino tekočine, če greš na letalo!), protibolečinskimi tabletami (npr. Lekadol, Nalgesin …), obliži, aktivnim ogljem in probiotiki za prebavne težave ter zaščitnimi sredstvi proti mrčesu in soncu. Ne pozabi na zdravila, ki jih redno jemlješ. Pozanimaj se tudi o nujnosti priložitve zdravniškega potrdila za prenos teh zdravil v tujino (potrdila na primer potrebuješ za zdravila, ki vsebujejo sestavine, kot so codein, diazepam in dekstrometorfan). Te informacije najlažje pridobiš pri zahtevah za carinjenje v državi, v katero potuješ.

Ne pozabi na zaščitno pred soncem.
Ne pozabi na zaščitno pred soncem.
  1. Veljavnost in naročilo dodatnih dokumentov

Pred odhodom nujno preveri veljavnost dokumentov. Načeloma zadostuje, da je tvoj potni list veljaven še vsaj 7 mesecev od dneva vstopa v tujo državo, a vseeno pred odhodom preveri tudi to. Če ti bo potni list kmalu potekel, pri načrtovanju odhoda upoštevaj čas, ki je potreben, da pridobiš novega (minimalno 1 teden). Glede vizumov pa ima vsaka država svoja pravila in čeprav je Slovenija v EU, se lahko zgodi, da ravno v državi, v katero potuješ, slovenski državljani nimamo enakih pogojev in ugodnosti vstopa kot državljani drugih članic EU. Na spletni strani ministrstva za zunanje zadeve lahko pod zavihkom informacije za popotnike preveriš, za katere države Slovenci ne potrebujemo vizuma, ali pa obiščeš spletno stran ambasade. Tudi tukaj ne pozabi upoštevati časa, ki je potreben za pridobitev vizuma, saj je za nekatere destinacije pred tem treba pridobiti še kup drugih dokumentov in se lahko postopek zavleče tudi na 10 dni ali več! Če se boš na destinaciji premikal tudi z izposojenim avtom, preveri, ali za to potrebuješ mednarodno vozniško dovoljenje.

  1. Način plačevanja na potovanju in varnost

Čeprav plačevanje s karticami postaja del vsakdana tudi drugod po svetu, pred odhodom na potovanje preveri, ali boš sploh lahko plačeval na ta način. Nekatere tuje banke ponujajo kartice, ki ti omogočajo zelo preprost nadzor nad stroški in premeščanje sredstev med računi, zato razmisli tudi o tem (npr. banka N26). Pozanimaj se o denarni valuti in si nekaj gotovine v tej valuti za vsak slučaj priskrbi že vnaprej.

Svetujemo ti, da med potovanjem ne postopaš naokoli kot božična jelka – da torej da nisi okrašen s številnimi torbami in nahrbtniki, s fotoaparatom okoli vratu, dragim nakitom in modnimi dodatki ter z denarnico v žepu na zadnji plati. Najprimernejša je preprosta in udobna oprava, upoštevaj pa tudi kulturne značilnosti in pravila oblačenja okolja, v katerem se nahajaš. Nekaj časa pred odhodom redno spremljaj tudi novice s tega dela sveta, da boš obveščen o tamkajšnjem političnem dogajanju in trenutnih zdravstvenih tveganjih.

  1. Digitalni spomini in ohranjanje sodobne tehnologije pri življenju

Danes ima marsikateri telefon že precej dobro kamero, zato ti bo ta morda lahko povsem zadostovala za zajemanje spominov. Zagotovi si dovolj prostora za hrambo fotografij. Pozanimaj se tudi o električni napetosti, saj se ti v nekaterih državah lahko zgodi, da ne boš mogel napolniti svojega telefona. To se ti lahko pripeti v Veliki Britaniji, Avstraliji, ZDA, Malti, Švici, Dubaju, Indiji, Južno Afriški Republiki, Pakistanu, Izraelu, Danski, na Kitajskem, Kanadi, Mehiki, Braziliji in na Japonskem. Adapter za vtičnice lahko kupiš na cilju, v trgovinah z elektronsko opremo ali pa na letališču. Pred odhodom fotografiraj vse svoje dokumente. To ti zna priti v primeru izgube ali kraje dokumentov zelo prav!

  1. Pakiranje v skladu z omejitvami letalske družbe

Če potuješ z letalom, se pozorno seznani z navodili za prtljago. Upoštevaj tako dimenzije potovalnih torb kot tudi maso. Ne pozabi na skrbno shrambo tekočine v posebno vrečko, ki omogoča dobro zapiranje in predpisane največje dovoljene količine.

Pakiraj sistematično.
Pakiraj sistematično.
  1. Spanje in premikanje po destinaciji

Pri načrtovanju potovanja vnaprej razmisli tudi o prenočiščih ter aktivnostih. Te prilagodi mestu potovanja, zato se o destinaciji pozanimaj na različnih forumih in spletnih straneh. Če potuješ na »low budget«, preveri možnost nočitev v hostlih ali pa pri zasebnih ponudnikih (npr. Airbnb). Hostli in druge cenejše oblike nočitev ponekod morda sploh niso na voljo ali pa niso med najvarnejšimi. Za nižje cene opravi predhodne rezervacije že prek spleta. Če v državi, kamor potuješ, nimajo dobro urejenega javnega prometa, razmisli o možnosti najema avta. Tudi tega za nižjo ceno rezerviraj vnaprej in pred dejanskim najemom primerjaj cene različnih ponudnikov, saj se znajo te včasih kar precej razlikovati. V mislih imej tudi to, da večina družb, ki izposojajo avte, zahteva polog oziroma denar na tvoji kartici, ki lahko znaša tudi nekaj 100 € in služi kot zagotovilo, da avto vrneš. Kasneje ta denar seveda prejmeš nazaj.

  1. Jezikovne in kulturne osnove

A ni lepo, ko se ti tujec za tvoje napotke in informacije zahvali s »hvala« in ne s »thank you«? Poskušaj osvojiti nekaj osnovnih jezikovnih izrazov iz dežele, po kateri boš potoval. Tako se boš tudi ti počutil bližje kulturi in izkušnje z domačini bodo še pristnejše! Pred odhodom preberi še kaj o zgodovini in kulturnih značilnostih prebivalstva. Tako se lahko izogneš kulturnemu šoku ali pa v pogovorih z domačini z zavedanjem določenih dejstev izkazuješ spoštovanje.

Kakšna je kultura?
Kakšna je kultura?
  1. Preden zakleneš vrata …

Poskrbi za domače ljubljenčke, rože in seveda odpadke – predvsem tiste v bio zabojniku. Preveri hladilnik in odstrani živila, ki se ti v času potovanja lahko pokvarijo.

UŽIVAJ! 🙂 🙂

VIRVir meme: Pinterest
Prejšnji članekLetos ne grem na faks, kaj zdaj?
Naslednji članekKaj študentje jemo?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.