Letos ne grem na faks, kaj zdaj?

Če ti ni uspelo priti na želen faks, nisi vedel, kam bi se vpisal ali pa še nisi zaključil srednje šole, nisi ne prvi ne zadnji. Ne obremenjuj se, pomisli raje, kako bi izkoristil prosto leto, ki je pred teboj. V enem letu se marsikaj spremeni, zate je to dobra priložnost za spoznavanje samega sebe ali pridobivanje novih izkušenj.

Delo

Delo je vedno dobra alternativa, saj ohranja rutino in nudi nove veščine. Poleg tega si lahko privoščiš kaj novega ali pokriješ stroške bodočega študija. Dobro se je preizkusiti v poklicu želene stroke, da preveriš, ali te področje res zanima.

Višanje mature

Včasih se kljub veliko truda zgodi, da se ocene ne poklopijo. Če si ciljal više in si določenega študija zares želiš, je morda vredno ponovno vzeti maturitetne knjige v roke in poskusiti še enkrat. Izberi si predmet ali dva, za katera veš, da (lahko) znaš več, kot kaže ocena, in se fokusiraj nanju. Začni pravočasno in sistematično, da boš lahko prosto leto izkoristil tudi za užitek.

Potovanje

Če si privarčeval kaj denarja, je to odlična priložnost za uresničitev načrtov, ki si jih delal v srednji šoli. Za mlade obstaja veliko ugodnosti, zato razišči svoje možnosti, rezerviraj in pojdi. Novim deželam, ljudem in znanjem naproti.

Prostovoljstvo

Veliko organizacij omogoča, da za dalj časa obiščeš tujo deželo, sproti pa pomagaš ljudem v stiski. Takšno prostovoljstvo je dejansko potovanje, a z namenom. Seveda pa lahko svojo dobroto in prosti čas izkoristiš tudi tu, v Sloveniji. Pokukaj v krizne centre ali podobne institucije in nekomu polepšaj dan.

Tečaji in izobraževanja

Leto lahko izkoristiš tudi za nekaj novega, nekaj, kar se ti je vedno zdelo zanimivo, pa si nikoli nisi vzel časa za to. Nauči se novega jezika, slikanja portretov, surfanja, postani turistični vodič ali ustvari svoj bend. Tokrat brez izgovorov.

Šport in treningi

Brez gibanja ne gre. Če se ukvarjaš s športom, bo ta prosti čas kot nalašč za dodatne treninge. Če si pa do sedaj ležal na kavču, izkoristi čas za novo strast. Gibanje nas ohranja pri življenju, zato je pomembno, da v njem tudi uživamo. Kaj pa veš, morda ti je igranje pro frizbija od nekdaj usojeno.

Prejšnji članekKako do šole in fakultete?
Naslednji članekKaj vse moraš opraviti pred potovanjem?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.