Kako do šole in fakultete?

Integriran javni potniški promet

Ministrstvo za infrastrukturo je uvedlo enotno elektronsko vozovnico za medkrajevni in mestni javni potniški promet v Sloveniji. Ta omogoča:

  • uporabo različnih vrst prevoza (vlak/avtobus) in
  • prestopanje med voznimi sredstvi različnih prevoznikov.

Kdo so upravičenci?

Pogoj za pridobitev subvencioniranega prevoza je to, da je tvoje bivališče od kraja izobraževanja oddaljeno najmanj 2 km, upravičenec pa mora imeti tudi enega od spodaj naštetih statusov:

  • dijak do 27. leta starosti, ki se je pred dopolnjenim 22. letom starosti prvič vpisal v program nižjega poklicnega izobraževanja, srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega tehniškega ali drugega strokovnega ali splošnega izobraževanja;
  • udeleženec izobraževanja odraslih, ki se izobražuje po programih poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja in še ni dopolnil 26 let;
  • študent do dopolnjenega 32. leta starosti, ki se je pred dopolnjenim 27. letom starosti prvič vpisal v program višješolskega ali visokošolskega izobraževanja prve ali druge stopnje.

Prav tako je pogoj, da v Sloveniji ali v tujini nisi:

a) v delovnem razmerju ali ne opravljaš samostojne registrirane dejavnosti;

b) vpisan v evidenco brezposelnih oseb na pristojnem zavodu;

c) poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda.

Katere vozovnice so na voljo?

  • Za dijake je možen nakup mesečne vozovnice, polletne vozovnice za obdobje od 1. 9. do 31. 1. in od 1. 2. do 30. 6. ter letne vozovnice za obdobje od 1. 9. do 30. 6.
  • Za študente je možen nakup mesečne vozovnice, polletne vozovnice za obdobje od 1. 10. do 31. 1. in od 1. 2. do 30. 6. ter letne vozovnice za obdobje od 1. 10. do 30.6.

Kako do subvencionirane vozovnice?

Oddaja vloge za subvencionirano vozovnico je možna prek portala eUprava ter na prodajnih mestih prevoznikov.

 V nekaj korakih do vozovnice prek spleta:

  1. Če še nimaš digitalnega potrdila, greš z osebnim dokumentom na upravno enoto, kjer oddaš vlogo za njegovo pridobitev. V nekaj dneh prejmeš po fizični in elektronski pošti kode za prevzem.
  2. Z digitalnim potrdilom izpolniš e-vlogo za vozovnico, ki je objavljena na portalu eUprava, povezava na vlogo pa je tudi na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in na prodajnih mestih prevoznikov.
  3. V predal Moja eUprava boš prejel potrdilo o oddaji in odobritvi vloge ter šifro, s katero lahko prek spleta kupiš vozovnico.

Prevoz.org

Mnogo dijakov in študentov se poslužuje tudi spletne strani Prevoz.org, ki deluje zelo preprosto. Ponudnik prevoza se registrira na portalu in objavi čas in kraj odhoda ter prihoda, zraven pa dopiše še strošek prevoza za iskalca. Slednji se registrira na portalu in poišče ponudbo, ki mu najbolj ustreza. Ponudniku prevoza pošlje povpraševanje, ki mu nato potrdi prevoz, iskalec pa mu prispeva denar za potne stroške. Stran je priljubljena, ker ponuja relativno ugodne prevoze, hitrejše od vlakov ali avtobusov. Res pa je, da ni nobenega zagotovila, da ne bo prišlo kaj vmes in bo dogovor odpadel. Seveda pa je potrebna tudi previdnost.

Prejšnji članekKaj vse lahko počneš ob študiju?
Naslednji članekLetos ne grem na faks, kaj zdaj?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.