Kaj vse lahko počneš ob študiju?

Obdobje študiranja seveda v veliki meri predstavlja obiskovanje predavanj in seminarjev, sprotno delo in učenje. To pa vsekakor ni vse. Ob študiju se nam odpira širok nabor možnosti – kaj početi, kako se kratkočasiti, kako nadaljevati in negovati svoje stare talente, kako odkriti nove, kako poskrbeti zase in kje se zabavati.

Šport

Mogoče si v srednji šoli že zakorakal po poti vrhunskega športa, morda so treningi zate bolj rekreacija ali pa odklop in sprostitev. Kakorkoli že, s svojimi navadami lahko nadaljuješ. Ena od možnosti je portal Študentska vadba, ki ponuja širok nabor različnih vadb in vadbenih centrov. Na svoj račun si naložiš določeno število kreditov in (v večini) plačuješ vsako vadbo posebej. Tudi marsikateri fitnes ponuja dijaške ali študentske cene, ki so seveda nižje kot sicer. Najbolje, da odsurfaš na spletno stran najljubšega fitnesa in preveriš.

Tudi športni klubi so velikokrat pripravljeni pomagati pri športni poti mladih talentov. Velikokrat lahko med tednom treniraš v drugem klubu ali pa si v času študija na posoji. Tudi tukaj je najbolje, da se osebno pozanimaš, kdo in kako je pripravljen pomagati.

Kultura

Tudi dobra predstava ali film sta lahko odlična investicija v samega sebe. Veliko ustanov – SNG Drama, Cankarjev dom, SNG Opera in balet, Mestno gledališče ljubljansko in Slovenska filharmonija – ponuja dijaške ali študentske abonmaje, ki so na voljo po nižjih cenah.

Hrana

Med študijem bo čas tudi za samostojno kuharsko ustvarjanje. Da pa si boš lahko občasno razvajal brbončice ob hrani izpod kuhalnic profesionalnih kuharjev in dobil kakšno novo idejo, poskrbijo študentski boni. Gre za državno subvencijo v višini 2,69 eur na obrok, ki velja od 15. avgusta do 15. julija. Bone lahko koristiš med 8. uro zjutraj in 21. uro zvečer, v razmiku 4 ur. Urediš si jih na eni od točk subvencionirane študentske prehrane (SŠP) ob predložitvi potrdila o vpisu, imeti pa moraš tudi svoj mobilni telefon in osebni dokument. Nato si ogledaš, katere restavracije ponujajo študentske obroke, prideš tja, poveš, da si študent, dobiš meni, izbereš svojo pojedino, pri plačilu s klicem na 1808 aktiviraš bon in doplačaš morebitno razliko v ceni obroka. Pri vsakem obroku ti pripadajo glavna jed, kozarec vode ter 2 hoda izmed naštetih: juha, solata in sadje. Vse dodatne informacije (tudi to, katere restavracije ponujajo študentske ugodnosti in koliko znaša doplačilo) pa dobiš na spletni strani Študentska prehrana.

Zabava

Brez skrbi, pozabili nismo niti na zabavo. Težko je podati univerzalen nasvet, ki bi ustrezal vsem, saj ima vsaka družba svoje preference. Zato je najbolje, da pregledaš, kaj se dogaja, in se sam odločiš tudi, kaj ti najbolj ustreza. Ena od aplikacij, ki omogoča precej poglobljen vpogled v dogajanje, se imenuje Tonight. Precej popularna so tudi brucovanja – spoznavni žuri na začetku študijskega leta. Zato lahko to dodaš na svoj party seznam. Sicer pa boš sčasoma videl, kateri lokali, klubi, koncerti ipd. ti najbolj ustrezajo in lahko takrat kar prek njihovih spletnih strani in profilov na družbenih omrežjih spremljaš, kakšne dogodke prirejajo. In seveda – le pojdi z glavo na zabavo!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekErasmus: katero državo naj izberem?
Naslednji članekKako do šole in fakultete?

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.