Erasmus: katero državo naj izberem?

Od decembra do januarja potekajo vpisi na študijske izmenjave v okviru programa Erasmus. Datumi za prijave se razlikujejo med posameznimi fakultetami, dejstvo pa je, da je za prijavo potrebne kar nekaj birokracije, zato ti svetujemo, da si za postopek vzameš dovolj časa in dobro premisliš, kakšne bodo tvoje izbire.

Prostor imaš za tri izbire, ki jih razvrstiš na prvo, drugo in tretje mesto. Možnosti univerz so na različnih fakultetah različne, to je odvisno od tega, s katero univerzo/fakulteto v tujini ima tvoja fakulteta podpisano pogodbo. Pred odločitvijo tako preglej sezname držav in univerz, ki jih imaš na voljo.

Potem pa pridemo do dileme: katero državo izbrati? Na katere kriterije moram biti pozoren?

Izbira države

Tvoja odločitev je, za katero državo se boš odločil. Nekateri se odločajo na podlagi slovesa fakultet/univerz tistih držav, predmetnika, priznavanja predmetov ali pa na podlagi vremenske situacije v državi, jezika, ljudi … Pravega ključa za izbiro ni.

Zagotovo poznaš starejše študente, ki so že bili v različnih državah in ti lahko dajo nekaj informacij. Tako je denimo znano, da so Portugalci zelo ležerni, poleg tega pa je dobro poznati njihov jezik, saj se boš lažje vklopil v lokalno okolje. Španci so odprti, prijazni in prav tako cenijo, če znaš njihov jezik. Na nekaterih fakultetah je znanje jezika pogoj za sprejetje in opravljanje izpitov. Za Portugalsko in Španijo se mnogi odločajo predvsem zaradi prijetnega vremena in prijaznih ljudi. Na drugi strani pa imaš možnost nekoliko hladnejših držav, kot so Belgija, Nizozemska, Finska, Irska, Češka, ki so tudi zelo pogoste destinacije Erasmus izmenjav.

Seveda pri izbiri države veliko vlogo igra tudi denar. Nekatere države so dražje (predvsem severnoevropske države), štipendija pa ne pokrije vseh stroškov življenja na izmenjavi. Zato moraš pred odločitvijo dobro premisliti tudi o svojih denarnih zmožnostih.

Statistika

Po podatkih iz študijskega leta 2016/17 so najbolj obiskane države Španija, Nemčija, Velika Britanija, Francija in Italija. Te države so priljubljene predvsem zaradi priljubljenih turističnih destinacij ter priznanih fakultet in programov.

Erasmus+ statistika destinacij

Statistika destinacij Erasmus+ za leto 2016/17. foto: Evropska komisija

Ne glede na to, za katero državo se boš odločil, pri izbiri poslušaj sebe. Vsak ima drugačna pričakovanja in želje, zato ti lahko le zaželimo srečo pri izbiri, nepozabno izkušnjo pa imaš zagotovljeno ne glede na to, kam se prijaviš.

Prejšnji članekNina Rakovec: »Kultura nas dela žive, nas ozavešča, drži na tleh in nam obenem pusti sanjati.«
Naslednji članekKaj vse lahko počneš ob študiju?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.