Dvomi o izvedbi poletnih olimpijskih iger

Ko je lansko leto organizacijski odbor za pripravo olimpijskih iger v Tokiu igre prestavil na leto 2021, se je letošnja izvedba zdela popolnoma samoumevna. Igre, ki naj bi bile izvedene od 23. julija do 8. avgusta, pa so bile glede na japonsko javno raziskavo postavljene pod vprašaj. Tokio je namreč doživel drastičen porast primerov okužb z novim koronavirusom, ki je spodbudil špekulacije o poletnih olimpijskih igrah. Japonska je prejšnji teden z razširitvijo ukrepov na skoraj polovico prebivalstva opozorila na izredno stanje, ki je zasluženo za močan pritisk na bolnišnice.

Lanskoletno zagotavljanje izvedbe OI

Toširo Muto, vodja organizacijskega odbora OI, je lansko leto zagotovil, da bodo leta 2021 igre izpeljane tudi, če novi koronavirus še ne bo pod nadzorom. Poleg tega sta japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite opozorila, da druga prestavitev ne pride v poštev. Edine preostale možnosti so namreč, da bi se igre nadaljevale to poletje ali pa bile popolnoma odpovedane.

Kljub temu da vlada stremi k varnim in izpeljanim olimpijskim igram, pa je japonsko prebivalstvo proti njihovi izvedbi. Glede na javno anketno raziskavo naj bi bilo kar 77 % Japoncev proti letošnji izvedbi iger, saj jih skrbi, da bi se stanje samo še poslabšalo.

logo olimpijskih iger

Hitre in učinkovite rešitve

»Nisem prepričan, ali bomo lahko izvedli olimpijske igre v Tokiu ali ne. Ampak to je ogromno sporočilo svetu… Potruditi se moramo,« je dejal Niinami, izvršni direktor japonske skupine za pijačo Suntory. Japonska vlada se mora do februarja ali marca odločiti o prihodnosti OI, saj se konec marca v Fukušimi začne štafeta olimpijske bakle. Poleg tega se morajo odločiti, če si bodo igre lahko ogledali tudi čezmorski gledalci.

Negativna epidemiološka slika

Specialist za nalezljive bolezni in profesor v bolnišnici Univerze Showa je po poročanju The Guardiana dejal, da je zelo malo verjetno, da se bodo primeri po enem mesecu bistveno zmanjšali. Poleg tega je premier Yoshihide Suga zagotovil, da bo sprejel vse ukrepe za zaščito življenj in vsem tujim državljanom – do odprave nujnih ukrepov – prepovedal vstop na Japonsko.

Happy Eric Cartman GIF by South Park

VIRThe guardian
Prejšnji članekS funkcijo vodenja do izhodišča ure Huawei Watch GT 2 Pro do skritega zaklada
Naslednji članekHitri triki do pravilnega sedenja za pisalno mizo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.