Hitri triki do pravilnega sedenja za pisalno mizo

Današnji stil življenja in dela nas sili v dolgotrajno sedenje. Sedimo v službi, sedimo na faksu, sedimo v avtomobilu in sedimo na kavici. Lahko si misliš, da vse to sedenje močno vpliva na naše zdravje in tudi počutje.

S preprostimi triki boš lažje zdržal med dolgotrajnimi predavanji in konkretno omilil bolečine v hrbtu in ramenih.

sedenje za mizo
Še kdo takole sedi za mizo?

Dober stol

Vse se seveda začne s primernim stolom, ki bo nudil dobro oporo hrbtenici. Potrebuješ stol, ki ima nastavljivo višino in naslon. Priporoča se, da je naslon nekoliko nagnjen nazaj, vendar ne preveč.

Stol si nastavi tako, da imaš celotna stopala na tleh. Na ta način boš razbremenil kolenske sklepe.

pisarna

pravilno sedenje

Pogled v ekran računalnika

Pri sedenju za pisalno mizo je pomembno tudi, kako visoko imaš postavljen ekran računalnika. Če je ta prenizko, te bo hitro začel boleti vrat. Višino preprosto preveriš tako, da pogledaš naravnost naprej. Zgornji rob ekrana naj bo v liniji z očmi.

Položaj hrbtenice

Priporoča se uporaba stola, ki ima možnost izbočenja v spodnjem delu hrbtenice nad križem. Če si opazil, da te ta del velikokrat boli, si med hrbet in stol položi manjši podolgovat vzglavnik ali zvito brisačo, kar bo tvojo hrbtenico prisililo v zdravo S pozicijo.

Minutka sproščanja

Med večurnimi predavanji je profesorjem včasih težko dopovedati, da brez odmorov zelo težko zdržimo za računalnikom. Četudi predavanja potekajo brez pavz, vsake pol ure vstani s stola, se pretegni, naredi kak počep, spij požirek vode in globoko zadihaj.

Zagotovo ti v minutki sproščanja ne bo ušla nobena ključna informacija, naprej pa boš veliko lažje sledil. In se morda izognil temu ?:

razbijanje računalnika

Prejšnji članekDvomi o izvedbi poletnih olimpijskih iger
Naslednji članekKuhanje za začetnike: kako speči domač kruh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.