Kuhanje za začetnike: kako speči domač kruh

Za dober, domač kruh, takega, kot ga pripravi tvoja babica, ne potrebuješ najnovejše pečice ali krušne peči. Kruh je jed za vegetarijance in vegane, saj vsebuje štiri sestavine, ki ne bazirajo na živalskih izdelkih – moko, vodo, sol in kvas. Da boš lažje spekel okusen kruh, smo pripravili nekaj ključnih, osnovnih navodil, ki se jih moraš držati.

4 osnovne sestavine

  • Kvas. Zaradi gliv kvasovk, ki z bakterijami predelujejo ogljikove hidrate more in povzročajo alkoholno vrenje, bo tvoj kruh »napihnjen« in okusen. Pri vrenju se namreč sproščajo mehurčki zaradi katerih se testo dvigne. Kvas lahko kupiš v suhi ali sveži obliki. Uporabiš lahko kateregakoli, vendar pazi razmerje suhega kvasa in svežega je 1 : 3. Torej namesto 100 gramov svežega kvasa lahko uporabiš 30 gramov suhega. Pazi, da bo količina pravilno odmerjena, saj prevelik količina kvasa pokvari okus in teksturo kruha.
  • Moka. Kruh lahko spečeš zgolj iz pšenične moke, ampak boš tako prikrajšan za različen nabor okusov in struktur. Prav tako so pirina, ajdova in ržena moka po mineralih in vlakninah bogatejše od bele pšenične.
  • Voda. Za razvoj kvasovk je nujno potrebna voda, saj se v njej glive kvasovke hitreje razmnožujejo.
  • Sol. Ta preprosta začimba ima pri kruhu preprosto vlogo – skrbi za ostrejši okus. Sol zavira razmnoževanje kvasovk, zato jo običajno dodamo po prvi fazi, ko testo že zamesimo. Ali pa jo posujemo ob robu sklede, kvas pa dodamo na sredino skupaj z vodo.

Aladin

Proces pred peko

Testo gnetemo, da bo ta kruh bolj elastičen. Masa se ti bo najprej lepila na roke, vendar bo po 5 minutah gnetenja že dobila svojo obliko.

Ko je testo zgneteno, more ta vzhajati. Kvasovkam moraš dati čas, da obdelajo sladkorje moke. Testo se bo med vzhajanjem začel dvigovati. Za boljši okus testo pustimo vzhajati vsaj dve uri v posodi, prekriti s čisto kuhinjsko krpo. Posodo postavi nekam na toplo – pred kamin, poleg radiatorja. Vzhajano testo nekajkrat pregneti in pusti stati 20 minut, nato pa ga oblikuj.

Ko je testo v modelu, lahko z nožem narediš zareze za lepši in bolj avtentični videz. Prav tako bo površina kruha še bolj hrustljava. Površino kruha lahko pred peko premažeš še z rumenjakom za bleščeč lesk in posuješ s sezamom ali kakšnimi drugimi semeni.

Enostavni recept za kruh

Potrebuješ:

  • 500 gramov moke
  • 3 decilitre mlačne vode
  • 1 žlička soli
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • ½ žličke sladkorja

Moko preseješ in v njej narediš jamico, kamor zliješ mlačno vodo, dodaš suhi kvas in pol žličke sladkorja. Vodo zmešaj z vilicami da se kvas popolnoma zmoči. Počakaj 10 minut, da se kvasec aktivira. Dodaj sol, nato pa gneti testo 15 minut, dokler se ne začne svetiti. Testo pokriješ in pustiš, da vzhaja. Nato ga položi v pomokan pekač z zlepljenim vrhom navzdol. Pečico ogrej na 240 stopinj in vanjo postavi lonček z vodo. V pečici bo nastala para, ki bo naredila skorjico hrustljavo. Takoj, ko daš testo v pečico, zmanjšaj temperaturo na 220 stopinj in peči 45 minut.

Dober tek

Prejšnji članekHitri triki do pravilnega sedenja za pisalno mizo
Naslednji članekSimona Kustec: Mladi predstavljate zgled celotni družbi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.