Feminizem ni samo za ženske

Ko preberemo besedo feministka, nam pogosto v misli skoči stereotipna podoba glasne in po možnosti neobrite ženske. Glasno preklinja moške in ne nosi pudra. Udeleži se vsakega protesta in v službi zahteva višjo plačo kot njen moški sodelavec.

Da prepustim reševanje sveta moškim? Ni šans.

Šalo na stran, dejansko obstaja veliko stereotipov glede feministk. Kar je smešno, glede na to, da si feminizem prizadeva za enakost spolov. Se pravi so tudi moški lahko feministi. Med najbolj slavne sodijo Matt Damon, Daniel Radcliffe in Ryan Gosling.

Zgodovina feminizma

Boji za enakost spolov so se začeli že pred dvema stoletjema, in sicer z razsvetljenstvom. Bolj intenzivni upori pa so se začeli v drugi polovici 19. stoletja. Če si gledal film Sufražetke, ti bo jasno, na kakšen način so se ženske borile za svoje pravice na začetku dvajsetega stoletja.

Emma Watson opredeli feminizem.

Stoletja, ne, tisočletja so bile ženske odrinjene na stran, medtem ko so moški pisali zgodovino. Niso imele pravic in pogosto so bile tarča nasilja. Njihovo mesto je bilo v kuhinji. Dobre so bile samo za rojevanje. Večina ljudi je celo verjela, da ženske niso sposobne biti razgledane in inteligentne, ker naj bi imele manjše možgane.

Še vedno obstaja neenakost

Danes na srečo nismo tako neumni (ali pač). Dobro vemo, da lahko oba spola opravljata vse, kar si želita. Še vedno pa obstajajo razlike v plačah in pričakovanjih. Za žensko se še vedno pričakuje, da bo nekega dne postala mati, medtem ko so moški deležni manj pritiska.

Če nimaš maternice, ti ne pripada mnenje.

Veliko žensk se bori za enakovredne pravice, saj te še vedno niso zagotovljene. Nimajo vse ženske volilne pravice in nasilje je še kako prisotno. Zato je ključnega pomena, da sami poskrbimo za razliko in ne podpihujemo stereotipov.

Tudi nekateri moški ponosno izjavljajo, da so feministi. To ne pomeni, da so mehkužni ali kaj podobnega. Preprosto pomeni, da si prizadevajo za enakost med spoloma. Feministke so dosegle že veliko, a njihov boj še zdaleč ni končan.

Čudežna ženska razbija patriarhat.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekSejmi rabljene smučarske opreme
Naslednji članekBucket list za zimske dni

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.