Gandi z druge perspektive: so obtožbe o rasizmu in seksizmu resnične?

Letos so v Indiji praznovali 150 let Gandijevega rojstva in po celi državi so potekale razstave, proslave in praznovanja. In čeprav je Gandi znan kot oče Indije in kot advokat za mir in revne, v Indiji postaja vedno bolj kontroverzna figura.

Obstaja veliko obtožb o rasizmu in Gandijevem obnašanju do afriških črncev. Gandi naj bi na obisku v južni Afriki tamkajšnjen prebivalce zmerjal z rasističnimi opazkami, prav tako pa naj bi imel črnsko raso za manjvredno od Indijcev. Zato so prejšnje leto v Gani celo odstranili spomenik Gandiju iz območja tamkajšnje univerze.

Gandijev spomenik

Gandi je tudi kritiziran zaradi svojih pogledov na hierarhijo ter na razredni sistem v Indiji. Oče Indije naj bi tako zagovarjal deljenje po družbenih razredih, saj je zagovarjal vlogo različnega stana v družbi, namesto da bi sistem poskušal spremeniti in renovirati.

Prav tako kontroverzen pa je Gandijev odnos do žensk. Bil je namreč trdno prepričan, da je mesto ženske v hiši in v kuhinji ter da mora biti v vseh pogledih podrejena moškemu. Javnost pa razburjajo tudi Gandijeve spolne prakse. V starosti naj bi se namreč zavezal celibatu, a vseeno je nadaljeval s spanjem z ženskami ter kopanjem z njimi, da bi testiral svojo vzdržljivost. Sporno je tudi, da je večkrat nag spal z mladoletno vnukinjo in z ženo njegovega nečaka.

Čeprav so Gandijeve misli imele velik vpliv na razvoj Indije in družbe nasploh, Gandi ni brez napak. Veliko njegovih praks je bilo izprijenih, prav tako pa ni bil korekten njegov odnos do žensk in do temnopoltih. In čeprav so danes Gandijevi citati uporabljeni predvsem za opise pod slikami na Instagramu, je pomembno vedeti, od kje vse to izvira.

Prejšnji članekDitka izdala nov božični komad Warm Hearts
Naslednji članekSerije, ki se vračajo naslednje leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.