Generacija Z vs. Y

dekleti ležita na pokrovu motorja

Trenutno živimo v takem obdobju, da sta tako Z, kot Y generacija zastopani med študenti. Z-jevci s(m)o na dodiplomskem študiju, ali malo čez, medtem ko so Y-ovci večinoma na podiplomcu.

Generacija Y

Generaciji pa sta precej širši, kot le teh nekaj letnikov, ki trenutno faksiramo. V generacijo Y štejemo vse, ki so rojeni v obdobju 1981–1995. Zanje je značilno, da jim veliko pomenijo osebni uspeh, kariera in izkušnje. Generacija je odraščala z analogno tehnologijo. V najstniških letih je prišlo internetne revolucije in pojavljala so se prva družbena omrežja. Večina najstnikov je posedovala Walkman, MP3 in znamenito Nokio 3310. Po naravi je generacija Y pozitivno naravnana, kljub hitrem tempu življenja in stanovanjski problematiki, s katero se sooča v zadnjem času.

Pripadnik generacije Y

Generacija Z

Vsi rojeni po letu 1995 spadamo v generacijo Z. Generacija, ki je odraščala z družbenimi omrežji in mobilnimi telefoni. Internet je bil v času odraščanja že del skoraj vsakega gospodinjstva, kar je vplivalo na generacijo Z, posledica je veliko število introvertiranih posameznikov. Z-jevci študiramo več in dlje, kot starejši kolegi. Zaradi obdobja recesije in gospodarske krize v občutljivih letih odraščanja smo po naravi previdnejši. Zabeleženih je veliko manj najstniških nosečnosti. Usmerjeni smo v individualnost in se zanašamo le nase. Značilna je podjetniška žilica.

introvert

Milenijci

Nekateri avtorji navajajo tudi generacijo milenijcev. Sem spadamo vsi, rojeni med letoma 1981 in 2000, torej generacija Y in začetek generacije Z, otroci 80ih in 90ih let. Milenijcem naj bi bilo skupno, da smo ambiciozni in delavni, kljub temu se pričakuje, da bomo ekonomsko slabše situirani od naših staršev. Milenijce združuje odraščanje v obdobju prehoda iz analognega v digitalni svet.

Izogibanje nevšečnostim

Snežinke

Mikrogeneracija Snežink so otroci, rojeni po letu 2000. Gre za drugi del generacije Z. Za skupino je značilno, da so zagovorniki politične korektnosti. So občutljivejši od prejšnjih generacij in hitro užaljeni.

I'm handsome

Prispevek je napisan za zabavo. Please, do not feel offended. ?

Prejšnji članekOcena filma: Ptice roparice
Naslednji članekManj seksa pomeni hitrejšo menopavzo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.