George Floyd: »Zapomni si moje ime.«

Seattle, WA/USA – June 12: Street View Silent Protesters March for George Floyd 60,000 strong in Seattle to Jefferson Park on June 12, 2020
Foto: ChrisBoswell iz iStock

George Floyd je 46-letni moški, ki je bil ubit v ponedeljek zaradi policijskega nasilja. Zadnje dni je svet lahko videl posnetek, kjer je vse to prikazano. Tako si lahko v nadaljevanju pogledaš dva posnetka tega dogodka. Prvi je posnet trenutke preden je George Floyd obležal na tleh. Drugi pa je posnetek, kjer George že leži na tleh in je nemočen.

Oba posnetka opravljanja dolžnosti

Full cell phone video of George Floyd Police Incident (complete video)

Poročilo dogodka s strani policijskega urada

Če si po obeh posnetkih še z mano, odlično. Če nisi, potem škoda. En dan po »incidentu« je MPD (Minneapolis Police Department) objavil poročilo dogodka.

Policisti so prejeli klic zaradi ponarejenega dokumenta. Ko so prišli na kraj zločina so osumljenca našli v avtu. V poročilu je napisano, da je George Floyd policiste ubogal in stopil iz svojega vozila, a naj bi se jim tudi fizično upiral. Policistom je uspelo spraviti osumljenca v lisice in opazili so, da naj bi imel zdravstvene težave. Poklicali so reševalce in ti so ga po prihodu odpeljali v bolnišnico (Hennepin County Medical Center), kjer je nato umrl.

Če se tudi tebi zdi to poročilo pomanjkljivo, je to logično. Na nobenem posnetku se ne vidi upiranja proti policistom. Vidi se sodelovanje, strah in bolečino. A do tam še pridemo. Vse priče, vključujoč lastnika restavracije, ki je klical policijo, pravijo, da se George ni upiral aretaciji.

Posnetek, ki pa je obkrožil svet, prikazuje nemočnega Georga Floyda, ki leži na tleh ceste. Nad njim pa je policist Derek Chauvin, ki ima na njegov vrat naslonjeno koleno in celo svojo težo. »Prosim, ne morem dihati. Trebuh me boli, vrat me boli, vse me boli. Ne morem dihati, ne morem dihati.« To so Floydove besede, ki si jih bo moral svet zapomniti, da se bo karkoli zgodilo. Okoli so bili še trije policisti, ki so kljub pritisku okolice samo stali pri miru. Razumljivo, da gre lahko nekomu skozi misli: »Zakaj mu nihče ni pomagal?« Pa bi bila to res pametna odločitev, da dejansko napadeš policiste in se ti najverjetneje zgodi enako? Verjetno je bilo še najboljše to, da je ena izmed prič to posnela in tako je svet lahko videl, kaj je res in kaj ni.

Vsi štirje policisti so bili suspendirani, sledi pa jim verjetno še kaj hujšega. Župan mesta, Jacob Frey, je eden izmed najbolj vidnih borcev za pravico v tem primeru. »Več minut smo gledali, kako bel policist pritiska svojo težo na vrat temnopoltega moškega. Ko slišiš nekoga, ki kliče na pomoč, pomagaj. Ti policisti so padli na osnovnem testu, kaj pomeni biti človek. Biti temnopolt ne bi smela biti smrtna kazen,« je rekel v eni izmed novinarskih konferenc, kjer se bori za pravico. FBI in druge preiskovalne enote so že sprožile preiskavo v primeru Georga Floyda in proti štirim policistom. Tako se je oglasil tudi njihov načelnik, ki je za javnost povedal, da so bili suspendirani in da ne predstavljajo tistega, za kar se policisti borijo. Pravice.

Portland, OR, USA - Jun 12, 2020: Passers-by stop and take a look at the boarded-up Apple Store in downtown Portland's Pioneer Place, which has become unofficial canvases for peaceful protest. Artists have also joined to promote peace over violence.
Foto: hapabapa iz iStock

»I can’t breathe«

»Prijem,« s katerim je policist Chauvin držal Floyda, je nekaj, česar se policist ne sme posluževati. Tako je to eden redkih primerov policijskega nasilja, kjer ni dveh strani. Obstaja le ena in to je stran Georga Floyda in stran pravice. »V zapor naj grejo zaradi umora in sodelovanja pri umoru,« je povedala priča, ki je bila prisotna ob dogajanju.

Primer Georga Floyda spomni na primer Erica Garnerja iz leta 2014, ko je rekel točno iste besede. »I can’t breathe« oziroma v prevodu »Ne morem dihati.« Ljudje so se takrat združili in šli na ulice, prav to se bo zgodilo tudi zdaj. Se že dogaja. Ljudje hodijo v času, ko bi morali biti doma, na ulice z majicami in transparenti. Borijo se za nekaj, kar presega vsako osebo, borijo se za splošno resnico. Kar je prav in narobe, je prav in narobe za vse. Ne glede na barvo kože.

Tako pa lahko tu končno pridejo za nekaj prav zvezdniki in slavne osebe. Z »močjo«, ki jo imajo in katero smo jim pravzaprav dali mi sami, lahko opozorijo na napake, ki se dogajajo po svetu. LeBron James, Jay-Z, T.I., Stephen Jackson, Cardi B, Derrick Rose, Snoop Dogg, 50 Cent, Beyonce in seznam gre daleč naprej. A ta imena tu niso pomembna. Pomembna so imena, ki so utrpela krivico izpod rok policistov.

Spomni se teh imen in za kaj se bori narod

  • Samuel DuBose – 43. Ustavljen na cesti in ustreljen, ker je med izpraševanjem vžgal avto.
  • Jamar Clark – 24. Po prepiru s punco ga je policija obvladala in spravila na tla. Ko je bil na tleh, je bil ustreljen s strani policista.
  • Philando Castille – 32. Ustavljen sredi noči v avtu s punco in hčerko. Ustreljen sedemkrat s strani policista.
  • Rekia Boyd – 22. Ustreljena s strani policista, ki ni bil na dolžnosti. Oproščen vseh obtožb.
  • Jonathan Ferrel – 24. Ker mu je ugasnil avto, je potrkal na bližnjo hišo. Gospa je poklicala policijo in ko je policijo videl, se je ustrašil in stekel. Ko so ga zgrešili z električnim šokom, so ga v hrbet ustrelili dvanajstkrat.
  • Ezell Ford – 25. Ustavljen sredi noči zaradi klica osumljenca in spravljen na tla. Trikrat ustreljen v hrbet s strani policista.
  • Eric Garner – 44. Ko ni želel sodelovati s policisti, ga je eden izmed njih spravil na tla in ga s prijemom zadušil. »I can’t breathe«.
  • Dontre Hamilton – 31. Po prepiru s policistom ga je ta ustrelil štirinajstkrat.

Seznam se ne konča tukaj, nasilje in rasizem pa tudi ne. Zgodovina in njeni dogodki so za nas tu, da se iz njih naučimo in ne ponavljamo istih napak kot naši predhodniki. Slovenija ni tako raznolika kot nekatere države, bi lahko rekel. Ampak to ni res. Nekoč smo bili narodi Jugoslavije in vsi različni, ampak vsi enaki. Ne sodimo ljudi po barvi kože, jeziku in poreklu. Sodimo jih po človečnosti, ki jo kažejo. Naredimo boljši svet za nas in za tiste, ki ga bodo nasledili.

Počivajte v miru George.

Urednik portala Student.si

VIRNew York Times
Prejšnji članekZakaj je dobro kupovati lokalno hrano?
Naslednji članekKomentar: Narodi, ki so bili sami begunci, zdaj begunce sovražijo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.