Zakaj je dobro kupovati lokalno hrano?

Podpiraš lokalna delovna mesta

Logično, kajne? Če zelenjavo kupiš od kmeta iz sosednje vasi, mu s tem omogočaš preživetje. On tebi omogoča zdravo prehrano, ti pa njemu, da si lahko plačuje račune. Kaj ni boljše, da svoj denar daš nekomu, ki ga po možnosti še poznaš in veš, da gre naravnost v njegov žep, kot pa da podpiraš veliko mednarodno korporacijo?

Ženska vozi traktor

Veliko manj (ali celo nič) konzervansov

Hrana je pobrana s polj in čez nekaj dni že na naših krožnikih. To pomeni, da ne potrebuje konzervansov, ki bi zagotovili dolgo pot iz ene države v drugo. Kar je seveda boljše za naše zdravje, saj z lokalno hrano uživamo res sveže sadje in zelenjavo.

Skrbiš za okolje

Če kupiš paradižnik, ki je bil uvožen iz Španije, s tem prispevaš k onesnaževanju okolja. Ta paradižnik je bil namreč na tovornjaku, s katerim so ga pripeljali k nam in pri tem je ta tovornjak ustvaril še pa še izpustov. Prav tako lahko poskrbiš za zmanjšanje plastične embalaže in s tem prispevaš k manj onesnaženemu planetu.

To je dejanska kriza, pravi moški, medtem ko globus pred njim gori

Bolj varna hrana

Slovenija ima zelo zapletene in stroge predpise varnosti in kakovosti hrane. In še dobro, da je tako! To pomeni, da je naša hrana res dobre kakovosti in da je zato tudi varna za uživanje. Ne rabiš torej skrbeti, če je v tvoji hrenovki dejansko meso ali kaj drugega (raje ne pomislim na alternative).

Več hranil

Sadje in zelenjava, ki prideta iz tujine, sta obrana še nezrela. To pomeni, da jih na poti spodbujajo k rasti in dozorevanju, s tem pa izgubita veliko hranil. Lokalno pridelana hrana je obrana, ko je že zrela in po možnosti k tebi pride že naslednji dan ali nekaj dni kasneje. Zato je veliko bolj hranilna in tudi okusna ter sveža.

Hipnotičen pogled na pomarančo

Urednica revije Študent

Prejšnji članek6 brezplačnih tečajev umetnosti, ki jih lahko opraviš prek spleta
Naslednji članekGeorge Floyd: »Zapomni si moje ime.«

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.