Gibanje Za pitno vodo zbralo potrebne podpise za referendum o zakonu o vodah

Gibanje Za pitno vodo je danes v Državni zbor po lastnih navedbah prineslo skoraj 50.000 overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. Državni zbor mora sedaj v skladu z zakonodajo referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve z aktom.

Zbrali skoraj 50.000 podpisov

Za razpis referenduma so morali pobudniki v 35 dneh zbrati 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov. Z zbiranjem teh je gibanje Za pitno vodo začelo 20. aprila, ustrezno kvoto pa jim je uspelo zbrati že 5 dni pred iztekom roka. Po njihovih navedbah na svoji spletni strani Za pitno vodo so pod svojo pobudo zbrali kar 48.479 overjenih podpisov volivk in volivcev.

pobudniki na poti do državnega zbora
Pobudniki s podpisi na poti do Državnega zbora. Foto: Facebook, Inštitut 8. marec.

Razpis referenduma

Državni zbor mora referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve. Od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in več kot leto dni. Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki so glasovali veljavno. Proti zakonu pa mora ob tem glasovati najmanj petina vseh volivcev.

Zakon širi možnost posegov na vodna priobalna zemljišča

Ko je DZ 30. marca 2021 s 44 glasovi za in 28 proti potrdil novelo zakona o vodah, so tej nasprotovale številne okoljevarstvene in naravovarstvene organizacije. Novela zakona je bila namreč sporna, saj je vsebovala dva člena, ki bi po njihovem mnenju dopuščala prevelike posege na vodnih in priobalnih zemljiščih.

Kljub temu da je vlada kasneje točko spornega 69. člena umaknila, so nevladniki opozorili na 37. člen, ki v popolnoma enaki meri odpira tveganja za kakovost vode. Člen namreč določa, da bi bilo na vodnih in priobalnih zemljiščih, kot so reke, jezera in morje, možna gradnja objektov, ki je bila do sedaj prepovedana. Na teh območjih bi se tako lahko gradili javni objekti, med drugimi hoteli, parkirišča, poslovni objekti in podobno.

Za referendum sta se sicer zavzemali dve pobudi: Za pitno vodo in gibanje Zdrava družba. Obe pobudi sta ločeno zbirali podpise – vsaka torej s ciljem 40.000 overjenih podpisov. Državljane sta pozvali naj s svojim dejanjem vplivajo na dogajanje v državi in bili pri tem zelo uspešni.

tiskovna konferenca ob predložitvi podpisov
Tiskovna konferenca pobude Za pitno vodo ob vložitvi podpisov v Državnem zboru. Foto: Facebook, Inštitut 8. marec.
Prejšnji članekMinimoto Open – Slovenja vas 2021 – prekletstvo se nadaljuje
Naslednji članekŠole in fakultete: Kaj nas čaka jeseni?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.