Šole in fakultete: Kaj nas čaka jeseni?

Včeraj je potekal sestanek ministra za zdravje Janeza Poklukarja s predstavniki Dijaške organizacije Slovenije in Študentske organizacije Slovenije. Minister za zdravje je za jesen napovedal samotestiranje dijakov in učencev višjih razredov osnovnih šol, ki naj bi se začelo že letos. Govorilo se je tudi o drugih napovedih za stanje jeseni in o digitalnem zelenem potrdilu, ki najbrž prihaja že prihodnji mesec.

Napovedi niso slabe

Zadnje dni so nas nekoliko strašile napovedi direktorja NIJZ Milana Kreka o novem epidemičnem ciklusu v jesenskem času – takrat se namreč spremeni vreme, razmere postanejo ugodne za razmnoževanje virusa, je večkrat povedal za javnost.

A nas lahko sedaj malce pomirijo besede prvega epidemologa države, Maria Fafangela, ki je prav tako sodeloval na včerajšnjem sestanku: »Upamo seveda, da novega vala ne bo, da bomo dosegli raven precepljenosti in prekuženosti ter se z naborom ukrepom, ki so vzdržni, morda izognili tistemu vrhu. Napovedi niso tako slabe, so dobre, a moramo biti pripravljeni,« je povedal.

Da pa se bomo znali odzvati na morebitno poslabšanje razmer v državi, se bo že sedaj vzpostavilo samotestiranja za srendješolce in osnovnošolce, je povedal minister Poklukar. Potrdil je tudi, da se bodo lahko učenci in dijaki testirali doma. »To je najbolj smiselno iz medicinskih, tehničnih in logističnih razlogov. Marsikdo v šolo prihaja z javnim prometom in je v tem času že v stiku z drugimi. Nerodno bi bilo, da bi nekdo v šoli izvedel, da je na poti že okužil druge,« je še dodal. Testiranje naj bi se izvajalo na pet dni, verjetno ga bodo izvajali vsak ponedeljek.

»Največ tvegaš, če čakaš«

cepivo
Na sestanku se je govorilo tudi o dvomih glede cepljenja.

S predstavniki dijakov in študentov so se na sestanku pogovarjali tudi o tem, kako postaviti ogrodje epidemije. »Trije stebri so bili danes na tapeti: cepljenje, digitalno iskanje stikov in samotestiranje. To so tri možnosti, ki nam lahko povrnejo neki vzdržen sistem. Lepo je bilo poslušati študente in dijake, povedali so nam, kje smo zgrešili, kaj narediti bolje,« je dejal Fafangel.

V zvezi z dvomi o cepivu Astrazenece je povedal, da največ tvegamo, če čakamo. »Tveganje pri cepivih je minimalno, je varno, prelagati to cepljenje pa ni odločitev, ki bi jo lahko kot stroka podprli, je pa seveda pravica vsakega. Osebno predlagam, da se cepiš s tistim, kar ti je predlagano,« je povedal.

Digitalno zeleno potrdilo?

Nekaj govora je bilo še o prihajajočem digitalnem zelenem potrdilu oziroma t. i. covidnem potrdilu. Evropski parlament in Evropska komisija še usklajujeta pravno podlago zanj, končna različica potrdila pa naj bi bila znana med 7. in 10. junijem. Po mnenju ministra Poklukarja se bo EU težko povsem poenotila o pogojih za potovanja.

jesen
Upajmo, da bo jesen kar se da normalna.

Digitalno zeleno potrdilo bo predvidoma vsebovalo potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako.

Obiskane države teh podatkov ne bodo smele hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je digitalno zeleno potrdilo izdala, poročajo v Slovenskih novicah

Prejšnji članekGibanje Za pitno vodo zbralo potrebne podpise za referendum o zakonu o vodah
Naslednji članekFakulteta za socialno delo prejela certifikat LGBT prijazno

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.