Gorski reševalci svarijo: ne hodite v gore in izogibajte se poškodbam

Stanje okuženosti z novim koronavirusom se v Sloveniji slabša iz dneva v dan, kar pomeni, da bo zdravstvo kmalu še bolj preobremenjeno. Mobilizirati bo kmalu treba vse zdravnike, ne samo tistih, ki se s tem običajno ukvarjajo, in mnogi se na to že pripravljajo. Zato se je oglasila tudi Gorska reševalna zveza Slovenije, ki je ljudi posvarila, naj hodijo v naravo, ampak naj se izogibajo gor. 

Razlog za to tiči predvsem v razbremenitvi urgenc in medicinskega osebja ter civilne zaščite, ki v času epidemije delujejo na mejah zmogljivosti. Opozarjajo še, da naj ljudje ne hodijo v gore, kljub povečani količini prostega časa, saj so razmere še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Kajti v primeru gorske nesreče in morebitnega reševanja s helikopterjem, bo transport ponesrečenca, ki ima sum na okužbo s Covid-19, težko izvedljiv, saj piloti helikopterja nimajo na razpolago zaščitne obleke in je pri svojem delu ne morejo uporabljati, s tem pa se ne samo poveča tveganje za okužbo za pilota, temveč za celotno ekipo, saj tudi gorski reševalci pri reševanju težko nosijo zaščitna oblačila, ker jih ta ovirajo pri gibanju na zahtevnih terenih. Državljane tako pozivajo k odgovornemu gibanju v naravi.

prva pomoč

Poleg tega lahko za razbremenitev zdravstvenega osebja naredi veliko vsak sam. Farmacevti v lekarnah so v preteklih dnevih dobili odredbo, da ne smejo izdati več kot ene škatlice zdravil na osebo ter da lahko zdravila na recept pacientu izdajo le za en mesec v naprej. Tako da ne hodi v lekarno, če ni nujno, saj marsikaj lahko počaka. Prav tako se izogibaj klicem v ambulanto za brezvezne stvari – v ambulanto osebnega zdravnika pokliči le, če sumiš na okužbo z novim koronavirusom in sledi navodilom, ne nujne stvari pa pusti za takrat, ko to mine. Če si bil v naslednjih tednih naročen k zdravniku ali zobozdravniku, se najprej na spletni strani zdravstvenega doma pozanimaj, ali je bil tvoj datum prestavljen, če pa ni nobenega sporočila, preden greš v zdravstveni dom nujno pokliči v ambulanto in preveri situacijo. Najverjetneje vsi ne nujni pregledi odpadejo. Prav tako se v tem času izogibaj poškodbam, saj so zdravniki in medicinske sestre že tako preobremenjeni. Zdaj pač res ni čas, da se naučiš rolkati, če si malo bolj neroden.

Ravnajmo odgovorno, kajti le tako lahko vsak posameznik pomaga k preprečevanju širjenja okužbe.

Prejšnji članekHuawei je predstavil prenosnike družine MateBook D
Naslednji članekRdeči križ v krizi koronavirusa išče mlade prostovoljce

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.