Greta Thunberg – na pot čez Atlantik brez ogljičnega odtisa

Greta Thunberg je dekle, ki ne potrebuje predstavitve. Švedska aktivistka, ki je nominirana za Nobelovo nagrado za mir, je že avgusta lani s projektom Fridays For Future pokazala, da misli resno in s špricanjem šole na problem globalnega segrevanja opozorila ves svet.

Greta Thunberg in gibanje Fridays For Future

Greta je bila vabljena na podnebno konferenco ZN, ki bo 23. septembra 2019 v New Yorku. A ker se zaveda, da potovanje po zraku pusti ogromen ogljični odtis, se je odločila, da bo Atlantik prečkala na zelen način. Prav tako ne leti tudi po Evropi, kjer se iz mesta v mesto prevaža z vlakom.

O svoji odločitvi, da si želi Atlantik prečkati brez ogljičnih izpustov, je opozorila svoje sledilce na Twitterju in Boris Herrmann, profesionalni jadralec, ji je takoj priskočil na pomoč in ji ponudil brezplačno plovbo na tekmovalni jadrnici.

Malizia II

Jadrnica Malizia II

Malizia II je 18-metrska tekmovalna jadrnica, ki lahko doseže hitrost do 35 vozlov (70 kilometrov na uro). Opremljena je s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki jadrnico poganjajo, ko ni dovolj vetra. Kljub temu, da bo Greta Atlantik prečkala z jadrnico, ne bo potovanje nič kaj luksuzno. Na jadrnici namreč ni stranišč, kuhinje
in tušev ter tudi ne klime. Posadka bo jedla odmrznjeno hrano ali hrano, zapakirano v vakuum.

Posadko sestavljata Peter Herrmann ter Pierre Casiraghi, ki bosta z jadrnico upravljala, na krovu pa je poleg Grete še njen oče ter snemalec, ki bo posnel celotno potovanje.

Potovanje naj bi trajalo dva tedna. Po dogodkih v New Yorku Greta namerava potovati v Kanado in Mehiko, kjer naj bi se srečevala z ljudmi na vodilnih položajih, tistimi, ki so zaradi podnebne krize ogroženi in z ostalimi aktivisti. Prav tako pa se namerava decembra udeležiti okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v Santiagu de Chile.

Greta, srečno pot in mirno morje!

Prejšnji članek5 nasvetov za ljubitelje potovanj
Naslednji članekHuawei P30 Pro izbran za najboljši pametni telefon leta 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.