Grozovita humanitarna kriza v Jemnu

V Jemnu se odvija največja humanitarna kriza na svetu: več kot 24 milijonov ljudi ali 80 % populacije potrebuje humanitarno pomoč. To vključuje več kot 12 milijonov otrok. Konflikt, ki se je zaostril marca leta 2015, je državo spremenil v živi pekel za otroke.

Zaradi koronavirusa, ki se hitro širi po državi, se Jemen sooča z izrednim stanjem znotraj izrednega stanja. Sanitarno-higienske razmere so obupne, zalog vode ni dovolj. Deluje samo polovica zdravstvenih ustanov, mnogim primanjkuje osnovne opreme, kot so maske, rokavice, kaj šele kisika in ostala nujna oprema za zdravljenje virusa. Mnogo zdravstvenih delavcev ne prejema plače.

Humanitarna kriza v Jemnu
Vir: UNICEF

Otroci so žrtve te krize in zaradi nje umirajo. Približno dva milijona otrok, mlajših od pet let, trpi zaradi podhranjenosti in potrebuje zdravljenje. Zaprtje šol in bolnišnic onemogoča dostop do izobrazbe in zdravstvenih storitev, zaradi česar so otroci ranljivi, njihova prihodnost pa oškodovana. Pred epidemijo se ni šolalo 19,2 milijona otrok. Zdaj, med pandemijo, se jim je zaradi množičnega zaprtja šol po celi državi pridružilo še pet milijonov otrok.

Yemen crisis and COVID-19 | UNICEF

Konflikt v Jemnu

Jemen je islamska predsedniška republika, ki leži na jugozahodu Arabskega polotoka. Državljanska vojna v Jemnu se je začela leta 2015 in še traja. Spopad poteka med silami sunitskega predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija in večinoma šiitskimi Hutiji s severa, ki jih podpira Iran. Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so marca 2015 začeli letalske napade na hutijevske upornike v Jemnu. Ta koalicija je nastala kmalu po tem, ko so uporniki ob koncu leta 2014 prevzeli nadzor nad prestolnico Sano in drugimi deli države.

Humanitarna kriza v Jemnu
Rojeni v vojno. Vir: UNICEF

Delovanje UNICEFa

UNICEF pomaga zdraviti podhranjene otroke, dostavlja hrano in nudi zdravstveno oskrbo. Dostavlja tudi nujno zaščitno opremo. Poleg tega otroke izobražuje o minah in eksplozivih, ki jih za sabo pušča vojna. UNICEF dela tudi na obnovi šol in drugih prostorov za učenje.

Daruj

Če imaš to možnost, lahko daruješ tukaj. Deli ta članek; morda doseže ljudi, ki imajo možnost darovati. Humanitarna kriza v Jemnu na naslovnicah žal izgublja bitko proti koronavirusu in množičnih protestih ter BLM gibanju. Te teme so seveda zelo pomembne, a ne pozabimo na trpljenje prebivalcev Jemna, še posebej nedolžnih otrok.

Prejšnji članek4 razlogi, zakaj je varstvo otrok najboljše delo na svetu
Naslednji članekGucci pretresel modno industrijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.