Harvey Weinstein: Začelo se je sojenje »predatorju«

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein

Harvey Weinstein. Zadnjih nekaj let ga poznamo kot moškega, ki ga je nič koliko žensk obtožilo spolnega nadlegovanja, posilstva in napada. Kdo pa je bil Harvey pred tem in kakšno je stanje glede obtožb?

(Ko)producent uspešnic

Šund, Gospodar prstanov, Zaljubljeni Shakespeare, Marlena, Tolpe New Yorka, Devet, Ubila bom Billa, Krik in še na stotine drugih. Filmi, ki jih vsi poznamo in bo Weinstein vedno del teh filmov. Poleg filmov pa je produciral še več nagrajenih Broadway muzikalov in resničnostni šov Project: Runway. Z bratom Bobom pa je solastnik producentske hiše Miramax.

Ko gre vse v k…

Oktobra 2017 je časopis New York Times objavil več primerov žensk, ki obsojajo Weinsteina spolnega nadlegovanja, napada in posilstva. Bil je odpuščen iz svojega podjetja, zapustila ga je žena in odstranjen je bil iz več akademij filma. A to je bil le začetek. Več kot 80 obtožb od poznih 80ih do leta 2017. Temu prištejte še 14 obtožb in primerov posilstva. 

Kdo ga obtožuje?

Angelina Jolie, Uma Thurman, Salma Hayek, Cate Blanchett, Eva Green, Cara Delevigne, Kate Beckinsale, Ashley Judd, Mira Sorvino, Lupita Nyongo in Lena Headey so le ene izmed mnogih imen na seznamu, ki kaže na to, da je svojo moč in vpliv izkoriščal v grozne namene. Priči v New Yorku pa sta Rosanna Arquette in Rose McGowan. Ko se je začelo sojenje v NY pa sta ga doleteli dve novi obtožnici iz Los Angelesa, kjer naj bi leta 2013 posilil eno in nadlegoval drugo žensko. Tako se njegov primer še bolj zapleta.

Samo nekatere od žrtev
Samo nekatere od žrtev.

»Bil je zelo močnejši od mene…«

Zgodba, ki je najverjetneje ena od močnejših in bolj grozljivih v celotnem gibanju Me Too je zgodba Mimi Haleyi. Spoznala ga je leta 2004, ko se je dogodek v njegovi hotelski sobi v New Yorku tudi zgodil.

»Prišla sem v njegovo sobo in ni minilo veliko časa, ko je začel z namigovanji na seks. Menstruacijo imam, to se ne bo zgodilo v nobenem primeru, sem mu rekla, ampak ni želel zavrnitve. Odvlekel me je v sobo, ki je izgledala otroška, z veliko risbami na steni. Skušala sem ga odriniti s sebe in zbežati, ampak mi ni uspelo. Bil je veliko močnejši od mene. Oralno me je posilil, ko sem imela menstruacijo. Odstranil mi je tampon. Bila sem ponižana in osramočena, postajalo mi je slabo in nisem hotela verjeti kaj se dogaja. »Ali se ti ne zdi, da sva si veliko bližje?« je rekel, ko je končal in se zvalil z mene.« 

Grozi mu dosmrtna kazen

Če oziroma ko ga obtožijo za krivega mu grozi vsaj 25 let zapora ali dosmrtna kazen. Do sedaj je vse obtožbe zanikal in se vedno s plačilom več milijonske varščine izognil zaporu. Na sojenje v New York je iz avtomobila prišel z oporo za hojo in verjetno se bo sojenje zavleklo za nekaj tednov, saj se bodo sklicevali na njegovo slabo duševno in fizično zdravje. Že tako napovedujejo, da bo prvo sojenje trajalo nekaj tednov. Primer Weinstein se bo vlekel še dolgo in spremljali ga bomo prav toliko časa.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVstop na trg dela kar preko pametnega telefona
Naslednji članekKnjiga meseca: Dekle, ki si ga zapustil

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.