Hiša za otroke v Ljubljani končno odprta

Štirje ljudje režejo slavnostni trak

Sedemindvajsetega maja se je v Ljubljani odprl Javni zavod Hiša za otroke. Gre za prostor, ki bo omogočal varno zatočišče in obravnavo za mladoletne žrtve in priče kaznivih dejanj. Do sedaj se je v tem procesu izkazalo, da je največja težava oziroma ovira za otroke in mladostnike dejstvo, da morajo svoje pričanje večkrat ponavljati. To se zgodi, ker pri obravnavi sodelujejo različne institucije, ki intervenirajo ločeno in s tem silijo žrtve, da podoživljajo svojo travmo ter jih s tem ponovno viktimizirajo.

Hiša za otroke je odprla svoja vrata, to pa še ni vse

kid, soap bubbles, girl
Foto: ddimitrova iz Pixabay

Deset policijskih delavcev je pokazalo interes za dodatno izobraževanje ter ga prejelo preko projekta Evropske unije in Sveta Evrope. Kriminalisti, ki so prejeli certifikat, bodo opravljali forenzične intervjuje z otroki. Poleg tega je potekalo tudi izobraževanje strokovnjakov za psihosocialno pomoč, ki so v tem procesu nepogrešljivi. Temu naj bi sledilo tudi izobraževanje sodnikov in tožilcev na Centru za izobraževanje v pravosodju.

Prenova in opremljanje prostorov je omogočilo sofinanciranje Norveškega finančnega mehanizma. Hiša za otroke bo sledila vodilnemu evropskemu modelu za obravnavo žrtev spolnih zlorab Barnahaus. Omenjeni model usklajuje kazenske preiskovalne postopke in postopke za zaščito in pomoč otrokom, katerim je na ta način ponujena bolj humana obravnava. Za slednjo se je že dalj časa prizadeval Varuh človekovih pravic, saj bi morali otroci biti videni kot subjekt in ne objekt pravic.

Odprtje Hiše za otroke v znamenju človekovih pravic

Otvoritve Hiše se je udeležil tudi namestnik varuha in zbranim namenil naslednje besede:

»Ne le kot namestnik varuha, temveč tudi kot človek sem danes izjemno hvaležen. Predvsem zato, ker smo  po več letih prizadevanj v prvi vrsti številnih posameznic in posameznikov, pa tudi institucij dobili slovenski Barnahus, torej Hišo za otroke.«

Poleg njega je bila prisotna tudi veleposlanica Kraljevine Norveške v Sloveniji, ki je v svojem nagovoru poudarila, kako vseprisotno je nasilje nad mladoletniki in da odrasli nosijo odgovornost, da poskrbijo, da se zloraba otrok prepreči in zagotovi varovanje njihovih pravic.

Zbrani na otvoritvi Hiše za otroke
Zbrani na otvoritvi Hiše za otroke Foto: on gov.si

 

O projektu je spregovoril tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič in pohvalil slovensko skrb za otroke ter ščitenje njihovih pravic.

»Po petih letih naporov in trdega dela širokega kroga strokovnjakov, institucij ter nenazadnje – politike, smo dosegli izjemen napredek glede zaščite otrok tudi na področju pravosodja. Naša zaveza, da bomo najšibkejšim in najranljivejšim, ki se morajo zaradi zavržnih dejanj soočati s pravosodnim sistemom, zagotovili posebno pozornost in skrb, je končno udejanjena. In tako danes s ponosom predajamo prostore v uporabo tistim, ki bodo otrokom – žrtvam in pričam kaznivih dejanj – nudili nujno potrebno pomoč. Strokovnjakom, pravosodnimi, socialnimi in zdravstvenimi institucijami, katerih delo bo usmerjeno predvsem v zagotavljanje največje koristi otroka.«

Prejšnji članekOcena filma: Jurski svet: Prevlada
Naslednji članekZakaj Igor Bavčar ni v zaporu?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.