Ocena filma: Jurski svet: Prevlada

Film Jurski svet: Prevlada
Film Jurski svet: Prevlada Foto: on jurassicworld

Jurski svet: Prevlada je zaključni del trilogije Jurski svet in zgodbe Jurski park, ki tako predstavlja zaključek določenega obdobja v filmih o dinozavrih. Štiri leta po dogodkih iz predhodnika dinozavri živijo med ljudmi, kar je bil tudi cilj Stevena Spielberga, ko je v devetdesetih izšel original. Zdaj je prvotni načrt tukaj. Združi se stara, legendarna ekipa z novo in še novejšo. Jurski svet: Prevlada bi moral biti največji film v franšizi. Ali je?

Jurski svet: Prevlada ali epski zaključek jurske dobe

Jurski svet: Prevlada je bil po začetku epidemije koronavirusa prvi film, ki je pričel s snemanjem. Režiser Colin Trevorrow je za scenarij poskrbel skupaj z Emily Carmichael. V glavnih vlogah se iz Jurskega sveta vračajo Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Isabella Sermon. Iz Jurskega parka pa dobimo tudi povratek legendarne trojice Laura Dern, Sam Neill in Jeff Goldblum, ki so po tridesetih letih ponovno skupaj. Pridružijo se jim še DeWanda Wise, Mamoudou Athie in Campbell Scott.

Jurski svet: Padlo kraljestvo je leta 2018 nakazal tisto, kar je bil cilj franšize že pred mnogimi leti. Dinozavri, ki prosto tekajo med ljudmi in povzročajo kaos. Leto zatem je na YouTubu luč sveta ugledal kratki film Battle at Big Rock, ki je pokazal le delček tega kaosa in prijetno nakazal smer prihajajočemu koncu trilogije. Ker je bil film zaradi epidemije ponovno prestavljen, sta se režiser in producent Spielberg odločila, da tako imenovani Prologue pokažeta javnosti. Petminutni prikaz življenja pred 65 milijoni let je prav tako dostopen na YouTubu in tako izrezan iz začetka samega filma. Manjša težava je bila napačna časovna umestitev dinozavrov, ki si je ne bi smeli privoščiti.

Počasi je prihajal čas za novi Jurski svet: Prevlada ali kar Jurski svet 3. Da bo to največji, najbolj nor in najbolj megalomastičen film v franšizi so obljubljali. »Želel sem jim pokazati nekaj, kar ni iluzija. Nekaj resničnega. Nekaj, kar lahko vidijo in se dotaknejo,« je v prvem napovedniku povedal gospod John Hammond in dodal čar nostalgije vsem pričakovanjem. Ampak po fiasku Hobita: Bitka petih vojska nismo padli na finto, vsaj jaz ne. So se držali svojih obljub ali se Jurski svet: Prevlada spotakne sam vase in začrtane cilje?

»Ustvarjanje je dejanje čiste volje.«

Jurski svet Prevlada združi nove in stare like
Jurski svet Prevlada združi nove in stare like Foto: on jurassicworld

Ali Jurski svet: Prevlada uspe v tem, kar želi doseči?

Zgodba se nadaljuje po štirih letih, ko so dinozavri že med ljudmi. Vidimo vse tisto, kar so obljubljali napovedniki. Prečudovita bitja, ki so postala del divjine. Velika večina posledic, ki so nastala zaradi tega, film zgolj na kratko omeni. Črni trg, preprodaja hrane, uboji in druge reči. To si sicer lahko predstavljamo, a z izjemo dveh prizorov, nam tega film ne da. Pojavi se tudi prva težava, ki je sicer nekoliko pričakovana in to je preskakovanje iz kraja v kraj. Najprej štirje deli ZDA, nato Malta in Italija. Vse resda stremi k dogodkom v drugi polovici filma, ki so postavljena v Dolomite in tako zelo blizu Slovenije, a bi šlo lahko bolj gladko. Ker nam pokaže nekaj in nas v drugem trenutku že vrže drugam, ostanemo praznih rok in z vprašanjem: »Je bilo to res nujno?« To je tudi prvi film v franšizi Jurske dobe, ki tako skače in s tem zgubi. Četudi Jurski svet: Padlo kraljestvo ni bil izjemen film, je veliko pridobil s tem, ker se je dogajal na le enem mestu oziroma dveh, če štejemo tudi izbruh vulkana na Isli Nublar. Edini košček sestavljanke, ki je vreden omembe, so povezave z risanko Jurski park: Kamp Kreta (Camp Cretaceous).

Jurski svet Prevlada zaključuje trilogijo Jurskega sveta in franšize Jurski park
Jurski svet Prevlada zaključuje trilogijo Jurskega sveta in franšize Jurski park Foto: on jurassicworld

Dinozavri, dinozavri, dinozavri in dinozavri

Več kot trideset dinozavrov. To je bila obljuba, ki jo film drži in izpolni v vsej svoji veličastnosti. Vrnitev nekaterih dinozavrov je sicer slabša kot v predhodnikih, kar je dokaj razumljivo. Večina se jih umakne v ozadje novim, precej bolj paleontološko natančnim in dobesedno boljšim dinozavrom in bitjem. Dimetrodon ima svoje prizore, ki bi lahko bili daljši. Kecalkoatl, Dilofozaver, Giganatozaver, Mozazaver, Listrozaver in Atrociraptorji so izjemni, prečudoviti in veličastni, a si zaslužijo več. Prenasičenost dinozavrov pomeni, da nihče izmed njih ne more priti v ospredje in ostati zapomnljiv izključno zaradi svoje vloge v zgodbi in ne pojave kot take. Spomnimo se Velociraptorjev, Brahiozavra, Dilofozavra, Triceratopa in Tiranozavra v originalu.

Vsak prizor je nepozaben in tu ne gre le za primerjavo z legendarnim predhodnikom, ampak predstavitvijo bitij, ki so temelj filma. Edini prizori z dinozavrom, ki so vredni omembe, so tisti z Terenzinozavrom, ki je izjemen in mogočen. Njegovi prizori so fantastični, saj si vzamejo čas za mariniranje situacije, če se tako izrazim. Število vseh dinozavrov, ki jih želijo prikazati, je preprosto previsoko in tako le redki pridejo do izraza. Prizori na Malti s plenilskimi Atrociraptorji so prekrasni, a želel bi si več. Epizodično prikazovanje teh bitij je velik problem, saj se že ob pojavu naslednjega pozabi na tistega, ki je prišel prej. Kljub temu so vsi dinozavri čudoviti in srce zaigra vsakič, ko se eden izmed njih pojavi na platnu.

Jurski svet: Prevlada prinaša največje število dinozavrov do danes
Jurski svet: Prevlada prinaša največje število dinozavrov do danes Foto: on jurassicworld

Vrnitev trojice likov iz originala je fantastična, a roko na srce se ne zdi, da ima kdorkoli izmed likov svoj prostor v filmu. Seveda bodo primerjave z Jurskim parkom iz leta 1993, saj so isti liki in gre za zaključek zgodbe Jurskega sveta oziroma parka. Videti Alana Granta, Ellie Sattler in Iana Malcolma je bilo čudovito, nostalgično in čarobno. Ampak to hitro izgine in v ospredje stopi še prenasičenost likov.

Jurski svet: Prevlada pravzaprav ni zaključek epske sage

Velika težava filma je njegova zgodba, ki pravzaprav nima nobenega pomena. Bolj kot za zaključek trilogije in jurske zgodbe, gre za del 2.5 ali le eno izmed »filler« epizod v tem filmskem svetu. Nobene resne grožnje, zgodba ne vodi nikamor, liki so kljub statusu pozabljivi in uporaba temnih prizorov v celotnem drugem delu filma je na prvem mestu napačna in hkrati povsem zgrešena priložnost. Oboževalci glasbene podlage Johna Williamsa, ki je ustvaril eno najbolj prepoznavnih skladb v zgodovini filma, bodo nanjo zaman čakali. Slišani so zametki, a prave uporabe glasbe ne bo. Jurski park filmi so namreč redek primer filmov, kjer ta glasba preprosto mora biti uporabljena, ko se prikazuje dinozavre. Jurskega parka ni brez glavne skladbe.

Jurski svet Prevlada prikaže tudi paleontološko natančne dinozavre, vsaj delno
Jurski svet Prevlada prikaže tudi paleontološko natančne dinozavre, vsaj delno Foto: on jurassicworld

Občutkov, ki jih je imel stavek »Welcome to Jurassic Park,« ni bilo že dolgo. Tudi izjemni dinozavri tega ne prekrijejo, kar je glavni razlog za to, da Jurski svet: Prevlada ni vreden naziva epski zaključek jurske dobe. Ampak, ker od filmov Jurski svet kakovosti nisem nikoli pričakoval, ampak sem želel le dinozavre, sem zadovoljen, a obenem globoko razočaran. To bi moral biti veliki pok teh filmov, dobili pa smo le mali prdec, ki se ga že ne voha več. Zakaj je Jurski svet: Prevlada še vedno tako visoko ocenjen? Preprosto.

Jurski svet: Prevlada je čudovit film, ki bo navdušil večino

Na redke filme gledam iz povsem emocionalnega vidika in franšiza Jurski park je visoko na prvem mestu. Ne zgodba, ne liki in nič drugega ne bodo pokvarili tega, da so na platnu dinozavri. Film sem gledal v dvorani polni otrok. Eden izmed njih je bil oblečen v sivo trenirko, jopico in kapico – vse prekrito z dinozavri. Videti njihovo navdušenje je slika navdušenja, ki sem ga imel nekoč tudi sam. Zato so ti filmi odlični in si lahko zaradi njih vzamem pravico do veliko boljše ocene, kot si jo mogoče zasluži. Jurski svet: Prevlada je Jurski park za novo generacijo. Če to pomeni, da je nad dinozavri in franšizo navdušena nova generacija otrok, potem je film uspel.

Jurski svet: Prevlada je poletni blockbuster, ki ga je vredno videti v kinu. Akcijski tempo, napetost in humor so vključeni. Še kaj? Ja. Je*eno čudoviti dinozavri! Preveč dinozavrov in premalo časa. Naj se franšiza nadaljuje, tako kot so obljubili, in bolje. Ker gre bolje.

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Jurski svet: Prevlada
Prejšnji članekPopestrite svoj dom z novimi kosi pohištva
Naslednji članekHiša za otroke v Ljubljani končno odprta
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-jurski-svet-prevladaJurski svet: Prevlada je zaključni del trilogije Jurski svet in zgodbe Jurski park, ki tako predstavlja zaključek določenega obdobja v filmih o dinozavrih. Štiri leta po dogodkih iz predhodnika dinozavri živijo med ljudmi, kar je bil tudi cilj Stevena Spielberga, ko je v devetdesetih...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.