Homoseksualnost v Rusiji

Spolni odnosi med odraslimi istega spola so bili v Rusiji dekriminalizirani leta 1993, homoseksualnost pa od leta 1999 več ne velja za duševno bolezen. Kljub temu večina Rusov homoseksualnosti ne odobrava, za pripadnike LGBT pa ne veljajo enake pravice kot za ostale prebivalce.

Izgledaš, kot da me hočeš poljubiti. Hočem.

Ruska zakonodaja ne premore nikakršnih zakonov, ki bi preprečevali diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti (nezakonita pa je diskriminacija na splošno). Raziskave kažejo, da je večina prebivalcev Rusije, ki ima že od nekdaj zelo konservativen pogled na homoseksualnost, proti sprejemanju istospolno usmerjenih in za zakone, ki jih diskriminirajo.

Situacija je boljša v večjih mestih, kot sta prestolnica Moskva in severna prestolnica Sankt Peterburg, kjer obstaja živahna LGBT skupnost. Kljub temu lokalne oblasti tudi tam že leta zavračajo parade ponosa, za kar jih je Evropsko sodišče za človekove pravice že kaznovalo.

parada ponosa

Diskriminatorni zakoni

Leta 2013 je bi sprejet zakon, ki prepovedujejo distribucijo promocije LGBT odnosov med mladoletnimi. Posledično je bilo aretiranih veliko pripadnikov LGBT, ki so javno protestirali proti zakonu. Veliko je bilo tudi nasilja in protestov proti LGBT skupnosti. Rusija je bila po sprejetju zakona javno kritizirana za kriminalizacijo LGBT kulture. Aktivistka za človekove pravice Ljudmila Aleksejeva je nov zakon celo označila za »korak proti srednjemu veku«.

Štiri leta nazaj je komunistična partija celo hotela uvesti zakon, ki bi dovoljeval kaznovanje in aretiranje ljudi, ki javno izražajo svojo homoseksualnost. Državna duma je predlog na srečo zavrnila. Kljub temu se v nekaterih predelih Ruske federacije, na primer v Čečeniji, dogajajo grozovite stvari, kot sta mučenje in ubijanje gejev.

parada ponosa

Kaj pa pravijo mladi Moskovčani?

Mladi prebivalci Moskve, s katerimi smo se pogovarjali o njihovem pogledu na homoseksualnost, si delijo naslednje mnenje: vsak naj ljubi kogar hoče, a tega naj ne razglaša javno. To, da je nekdo gej, jih po njihovih besedah načeloma ne moti, imajo celo istospolno usmerjene prijatelje. Želijo pa si, da bi pripadniki LGBT skupnosti svojo spolno usmerjenost zadržali zase.

Motijo jih fantje, ki se ličijo in nosijo vpadljiva oblačila, vključevanje homoseksualnih junakov v serije in filme, ter seveda parade ponosa. Še posebej pa si ne želijo, da bi otroci prišli v kakršenkoli stik z LGBT kulturo. Moti jih »gej propaganda«. Načeloma jim gredo bolj v nos geji kot pa lezbijke.

dekleti se poljubljata

Prejšnji članekKaj se zgodi z našimi digitalnimi življenji, ko umremo?
Naslednji članekElektrični sušilci za roke – skrita grožnja našemu zdravju?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.