Idealna starost za sklenitev poročne zveze – kaj pravi znanost?

man in gray suit and woman in white wedding dress
Foto: Євгенія Височина iz Unsplash

Poroka je velika življenjska prelomnica. Za nekatere je sklenitev poročne zveze ena najpomembnejših odločitev, ki močno vpliva in zaznamuje vsak življenjski trenutek od poroke dalje. Seveda je pomembno, s kom jo skleneš, a morda se sprašuješ, kako pomembno je tudi, kdaj si nadeti prstan? Preberi si, kaj o tem pravi znanost – se že bližaš »idealni« starosti?

Pravilo 37 odstotkov

Matematika in znanost sta s pomočjo pravila 37 odstotkov prišli do idealne starosti 26 let. Se sprašuješ, od kje ravno 26? Številka izhaja iz knjige novinarja Briana Christiana in kognitivnega znanstvenika Toma Griffithsa z naslovom Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions.

Glede na njuna dognanja naj bi ljudje najboljše odločitve sprejeli po pregledu 37 odstotkov vseh možnosti. Kot primer sta navedla pregled prijav na delo, kjer naj bi bilo matematično gledano najbolj smiselno pregledati le 37 odstotkov prijav in izmed teh izbrati najboljšega kandidata za delovno mesto. Avtorja navajata, da naj bi na tej točki pregledovalec zbral že zadosti informacij, ki bi omogočale dobro odločitev. Obenem pa ne preveč, da bi prevladala neodločenost.

love, heart, together
Foto: NoName_13 iz Pixabay

Idealna starost je …

Pravilo sedaj prenesemo na izbiro partnerja. Ljudje najpogosteje iščejo zvezo v starosti med 18 in 40 let. 37. odstotek pa nam da dokončni odgovor – 26 let. Po tej starosti se kakovost možnosti žal začne nižati. Več o idealni starosti ob poroki pa v spodnjem posnetku:

What's the Best Age to Get Married?

Izkušnje in razvoj narekujejo kasnejšo poroko

Kljub vsemu se mnogi strokovnjaki strinjajo, da so pozna 20. leta najprimernejši čas za poroko. V tem času namreč večina že konča formalno izobrazbo in so na začetku kariere. Dejstvo, da so človeški možgani dokončno razviti šele okrog 25. leta, prav tako ne govori v prid pretirano mladim zaročencem. Strokovnjakinja na tem področju, Weema Cullins, kot magični številki navaja 28 za ženske in 32 za moške. V tem času namreč večina žensk že ugotovi, kaj pravzaprav išče v partnerju in se marsikaj nauči iz preteklih zvez. Spozna se tako na osebnem kot tudi profesionalnem nivoju. Moški ima do te starosti že dovolj priložnosti, da se uveljavi na karierni poti, se razvije socialno in emocionalno ter je dovolj zrel za poroko. Navadno ima pri tem že ustvarjena pričakovanja glede potomcev in njegove vloge pri njihovi vzgoji.

couple, romance, bike
Foto: 3194556 iz Pixabay

Kdaj pa se poroči večina?

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je povprečna starost neveste ob sklenitvi prve zakonske zveze 30,7 let, povprečna starost ženina pa 32,6 let (podatka za leto 2021). To je torej še nekoliko kasneje kot napoveduje znanost. Pričakovano pa po vsem svetu povprečna starost ženina in neveste ob sklenitvi poročne zveze v zadnjih desetletjih narašča.

Bolj kot točna številka so pomembne izkušnje, ki jih je par preživel skupaj. Sta se že naučila reševati konflikte, skupaj premagati stresne trenutke in se znajti v problemih, ki jih življenje neizogibno prinese? Vse to je na koncu pomembneje od »magične številke«. Če si pri 25-ih še vedno sam, naj te torej »idealna« 26 ne vznemiri preveč. Znanost sicer ima na dejstvih osnovan odgovor, ki pa še zdaleč ne more opisati vsake zveze in vsakega zakona posebej.

VIRYour Tango
Prejšnji članekOcena filma: Bella Ciao – Za svobodo (25. FDF)
Naslednji članekKiwi Flash, kapsula svežine in sočnosti (INTERVJU)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.