IKEA pri naših sosedih bo unikatna

IKEA na Dunaju
IKEA na Dunaju Foto: on inhabitat

IKEA prihaja v avstrijsko prestolnico. Tema nove lokacije je: »Želimo biti dober sosed.« Namesto ogromnega centra na obrobju mesta so si zastavili cilj, da se poslovalnico nevpadljivo integrira v središče Dunaja. Za razliko od preprostega trgovskega centra bo nova IKEA nudila še možnost nastanitve in skupnostni vrt.

Dostopna lokacija avstrijske poslovalnice IKEA

Načrt za novo avstrijsko IKEO je priskrbelo podjetje Querkraft Architects. Ker se bo nahajala v urbanem središču poleg drugih komercialnih in stanovanjskih poslopij, so bili še posebej pozorni na adaptacije za čim manjšo vpadljivost. Dostopna bo tudi z javnim potniškim prevozom.

IKEA na Dunaju
IKEA na Dunaju Foto: on inhabitat

Arhitekte so izbrali z natečajem

Querkraftovi arhitekti so nalogo dobili po sodelovanju v trifaznem tekmovanju. Tematiziranje dobrega sosedstva lahko opazimo v podrobnostih, kot so prostori za druženje in vseprisotno bujno zelenje. Drevesa, grmi in druge rastline so tako zunaj kot znotraj zgradbe. Prav tako bo javno dostopna streha, kjer bodo obiskovalci lahko spili kavo, se podružili in uživali v razgledu.

Prilagodljiva zunanjost

Pri načrtovanju zunanjosti zgradbe so predvideli dodaten prostor za morebitne razširitve. Zunanja plast bo s prepletom teras, požarnih stopnic in dvigal spominjala na police. Zasnova bo poleti zagotovila tudi dovolj sence za obiskovalce in mimoidoče.

IKEA na Dunaju
IKEA na Dunaju Foto: on inhabitat

Trajnostna in zanimiva za sprehod

Odprta avla vabi k raziskovanju. V vsa nadstropja se bo dalo priti po glavnih stopnicah, zgornji dve nadstropji pa bosta služili kot hostel s 345 posteljami. Nova IKEA bo tako nekoliko bolj hibridna kot poslovalnice, ki smo jih vajeni. Ekipa je prioritizirala trajnostno načrtovanje, predvsem z rastlinami – v stavbi in okolici bo preko 60 dreves. Tako so poskrbeli za stik z naravo in hkrati zadostili načrtu spopadanja z mestnimi toplotnimi otoki.

IKEA na Dunaju
IKEA na Dunaju Foto: on inhabitat
VIRInhabitat
Prejšnji članekDrago Švajger: »V stiski niste nikdar sami, četudi se vam v stiski zdi, da ste edini, ki se vam to dogaja.«
Naslednji članekOcena filma: Zbornica

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.