Imaš lahko rad dobro umetnost slabih ljudi?

Ločitev umetnika in umetnosti se vedno pogosteje pojavlja tako v medijih kot v zasebnem življenju. Z razširitvijo teme, razmahom #jaztudi gibanja, in spodbujanja k pogovoru, se pojavljajo tudi vedno bolj poglobljeni odgovori in debate. Tudi sami se lahko vprašamo: Ali je prav, da podpiramo slabe ljudi, čeprav nam je njihova umetnost všeč?

O kom sploh govorimo?

Eno velikih problematičnih imen je Harvey Weinstein. Filmski producent, ki je ustvaril mnoge slavne filme, kot so Zaljubljeni Shakespeare, Rambo in Apollo 18. Z njim se je začelo #jaztudi gibanje, ko ga je v letu 2017 več kot dvanajst žensk obtožilo spolnega napada.

Po teh obtožbah se je začel tako imenovan Weinstinov učinek. Ta je postal fenomen, ki je dal spodbudo, da se je na tisoče ljudi, predvsem žensk, uprlo proti nadlegovanju.

Eden od primerov je tudi Michael Jackson, ki se je že od nekdaj spopadal z obtožbami o pedofiliji. Z novim dokumentarnim filmom Leaving Neverland so se spet potrdile obtožbe proti njemu. Te so še bolj potrdile njegova dejanja in prepričale mnoge ljudi, ki prej še niso verjeli, da je zlorabljal otroke.

Sporna figura je tudi Chris Brown, katerega slab sloves se je začel že v letu 2009, ko je pretepel, takrat njegovo partnerko, Rihanno. Od takrat je bil obtožen še mnogih zločinov, kot so pretepi, grožnje s pištolo in napadi na fotografe.

A tako obnašanje ni omejeno le na enaindvajseto stoletje. Picasso je imel več razmerij hkrati, in zlorabljal je ženske. Wagner in Hemingway sta bila antisemitista, Elvis Presley pa se je pri dvaindvajsetih poročil s štirinajstletnico.

Kaj torej? Ja ali ne?

Argumentov, ki so za podporo umetnikov, kljub njihovim osebnostim,je veliko. Eden glavnih je ta, da je ljudem preprosto vseeno. Menijo, da sta umetnik in njegova umetnina ločena. Menijo tudi, da bi umetnost morala stati sama, ne glede na to, kdo je avtor. V tem primeru življenje umetnika lahko da vpogled v delo, a ne sme vplivati na obsojanje tega dela.

Argumentov, ki so proti podpori umetnosti slabih ljudi, je tudi kar nekaj. Predvsem govorijo o vplivu na množico. Ljudje, predvsem mladi, se velikokrat zgledujejo po slavnih osebah, zato bi morali dajati pozitiven vpliv. Eden od večjih argumentov je tudi denar, saj umetnike nagradimo kljub njihovim slabim dejanjem.

Kje pa se obe strani srečata?

Večina ljudi se strinja, da ne smemo podpirati del, ki so v vsebini škodljiva in neprimerna. Eden od teh primerov je Leni Riefenstahl, ki je v svojih filmih proslavljala Hitlerjev režim.

Odgovora na vprašanje, ali imamo lahko radi dobro umetnost slabih ljudi, torej ni. Odvisno je od vsake posamezne osebe. Kaj si misliš ti? Lahko poslušaš Michael Jacksona kljub obtožbam, prinesenim proti njemu? Ali smeš kupiti njegov album?

Prejšnji članekHonor razkril poceni pametni televizor s kamero
Naslednji članekMartin Krampelj: Vrnili bomo košarko v Ljubljano

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.