Istospolni pari lahko že zdaj prijavo sklenitev zakonske zveze

same-sex marriage concept - two wedding rings on lgbt rainbow flag
Foto: ronstik iz iStock

Zakonska ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola je v neskladju z ustavno prepovedno diskriminacije. Tako je sredi junija odločilo Ustavno sodišče, ki je poleg tega odločilo tudi, da se do odprave ugotovljene protiustavnosti šteje, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb.

Prijava zakonske zveze je lahko opravljena že zdaj

Na Ministrstvu za notranje zadeve so pripravili spremembe pravilnika in obrazcev (listine o sklenitvi zakonske zveze in izpiska iz matičnega registra o sklenjeni zakonski zvezi), ki so prilagojeni odločitvi ustavnega sodišča. Iz tega razloga, ker se skladno s Pravilnikom o izvrševanju zakona o matičnemu registru iz samega matičnega registra izdajajo obrazci, nanašajoč zgolj na sklenitev zakonske zveze parov različnih spolov.

Poudarjajo, da se lahko istospolne zakonske zveze že sklepajo. »Ne glede na to, da spremembe obrazcev, ki imajo naravo tiskovin z zaščitnimi elementi in se ne tiskajo na navaden papir, še niso v uporabi, na ministrstvu poudarjamo, da se zakonske zveze istospolnih partnerjev že sedaj lahko sklepajo,« so zapisali.

Novi oziroma prilagojeni obrazci bodo začeli veljati po sprejetju sprememb pravilnika in dotisku novih obrazcev. To je predvidoma v drugi polovici avgusta, po objavi v Uradnem listu.

Statistika pravi, da je bilo od začetka uporabe Zakona o partnerski zvezi v matični register vpisanih 289 partnerskih zvez, sklenjenih na območju Slovenije, in 58 partnerskih zvez, sklenjenih v tujini. V času od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekBi študiral na vojaški akademiji West Point? Odprt je razpis!
Naslednji članekAktivnost mladih v mladinskih centrih

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.