Aktivnost mladih v mladinskih centrih

Young people in co-working creative space - Youth millennial generation and business technology concept
Foto: Alessandro Biascioli iz iStock

V Sloveniji že četrto leto beležimo dejavnost mladih v mladinskih centrih, pri tem pa si pomagamo s sistemom Logbook. Na tak način dobimo boljši vpogled v mladinsko delo in se tako lahko bolj osredotočimo na morebitne pomanjkljivosti, izboljšave, spremembe, vrline in tako naprej. Vse to vpliva na dolgoročni napredek in večjo kakovost mladinskega dela.

Podatki o mladinskem delu iz Logbook-a

Zbrani podatki kažejo na to, da so mladinski centri dober način spodbujanja mladih in njihove aktivne participacije ter vključevanja, saj so za 25 % oziroma 7.658 ur aktivnosti, povod dali kar mladi sami. Število udeležencev pa se je povečalo za 35,33 % v primerjavi s prejšnjim letom.

Izvedene aktivnosti po tematskih področjih in aktivnostih:

  • 851 aktivnosti druženja
  • 973 aktivnosti učne pomoči
  • 349 aktivnosti kulture in ustvarjalnosti
  • 032 aktivnosti svetovanja
  • 990 aktivnosti športa
  • 599 aktivnosti informiranja
  • 113 aktivnosti prostovoljstva
  • 45 aktivnosti mednarodne mobilnosti mladih

3 študenti za skupno mizo, skupno učenje.

Centri so podobno obiskani tako s strani fantov (51,5 %) kot deklet (48,3 %), kar pomeni, da se v podobni meri v aktivnosti vključujeta oba spola. Vključeni pa so tudi mladi, ki se identificirajo kot nebinarni, tako so del mladinskih centrov lahko vsi, ne glede na spolno identiteto oziroma medsebojne razlike.

Tako sistem Logbook s tovrstnim zbiranjem podatkov pomaga pri zagotavljanju kakovosti v mladinskem delu. V drugi polovici leta pa se bo treba posvetiti tudi mnenjem mladih o samih programih, tako se bo vpogled v kakovost samo še poglobil, možnosti za izboljšave pa bodo še večje.

Vendar za dvig kakovosti niso pomembni samo rezultati, temveč je te treba umestiti v lokalni kontekst. Zato bodo v vseh relevantnih občinah organizirana lokalna srečanja, kjer se bodo rezultati individualno obravnavali z vodji mladinskih organizacij in mladinskimi delavci.

student, typing, keyboard
Foto: StartupStockPhotos iz Pixabay
Prejšnji članekIstospolni pari lahko že zdaj prijavo sklenitev zakonske zveze
Naslednji članekAlkohol je vedno škodljiv za mlajše od 40 let

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.