Alkohol je vedno škodljiv za mlajše od 40 let

Skupina moških nazdravlja s pijačo.
Foto: Pexels iz Pixabay

Študija, opravljena po celem svetu, je ugotovila, da mladi ljudje sploh ne bi smeli piti alkohola. Medtem ko so majhne količine primerne za starejše. Alkohol pri mladih namreč lahko povzroča zdravstvene težave, medtem ko nima nikakršnih pozitivnih učinkov.

Ugotovitve izhajajo iz študije Globalno breme bolezni. To je tekoči projekt s sedežem na Univerzi Washington v Seattlu. V okviru projekta nastajajo najobsežnejši podatki o vzrokih bolezni in smrti na svetu.

Pred štirimi leti je študija navedla, da lahko celo občasna pijača škoduje zdravju. Posledično je predlagala, da bi morale vlade svetovati ljudem, naj se popolnoma vzdržijo alkohola.

Nove ugotovitve škodljivosti alkohola

Po novi analizi globalnih podatkov so strokovnjaki prišli do novih ugotovitev. Mlajši ljudje so veliko bolj podvrženi škodljivim učinkom alkohola kot starejši ljudje. Vseeno ima pri starejših od 40 let, ki nimajo zdravstvenih težav alkohol lahko pozitiven učinek. Dokler ga zaužijejo v omejenih količinah, npr. en kozarec vina na dan. Posledično se pri njih lahko zmanjšajo možnosti pojava bolezni srca in ožilja, možganske kapi in sladkorne bolezni.

Njihove ugotovitve, objavljene v Lancetu, so prve, ki poročajo o tveganju za alkohol po geografski regiji, starosti, spolu in letu. Predlagajo, da bi morala globalna priporočila za uživanje alkohola temeljiti na starosti in lokaciji. Najstrožje smernice bi morali imeti moški, stari od 15 do 39 let, saj so v največji nevarnosti zaradi uživanja alkohola.

Glede na analizo pivskih navad v 204 državah naj bi leta 2020 skupno 1,34 milijarde ljudi zaužilo škodljive količine alkohola.

Ugotovitve so pokazale, da je bilo kar 59 % tistih, ki so popili škodljive količine, starih od 15 do 39 let. Torej je šlo za ljudi, ki jim alkohol ni prinesel nobene koristi za zdravje. Predstavljal jim je tveganje za poškodbe, povezane s pitjem, prometne nesreče, samomore in umore. Tri četrtine škodljivih uživalcev alkohola je bilo moških.

Koliko lahko spije posamezna skupina ljudi?

Prav tako so ugotovili, da se je raven alkohola, ki bi jo lahko zaužili brez povečanja tveganja za zdravje, skozi vse življenje povečevala. Raziskovalci so standardno pijačo ocenili kot 100 ml kozarec rdečega vina s 13 % alkohola ali 375 ml pločevinko oziroma steklenico piva s 3,5 % alkohola.

Pri moških, starih od 15 do 39 let, je priporočena količina alkohola pred tveganjem izgube zdravja le 0,136 standardne pijače na dan. Za ženske iste starosti je bila teoretična najmanjša stopnja izpostavljenosti tveganju 0,273 pijače, kar je približno četrtina standardne pijače na dan.

Kozarec vina.
Foto: JillWellington iz Pixabay

Drugačni so bili podatki za starejše od 40 let. Med osebami, starimi od 40 do 64 let, se je raven varnega uživanja alkohola gibala od približno polovice standardne pijače na dan do skoraj dveh standardnih pijač. Za tiste, stare več kot 65 let, so bila tveganja za izgubo zdravja zaradi uživanja alkohola dosežena po zaužitju nekaj več kot treh standardnih pijač na dan.

Toda v povprečju je priporočeni vnos alkohola za odrasle, starejše od 40 let, ostal nizek. Vrh je dosegel pri 1,87 standardne pijače na dan. Po tem je tveganje za zdravje naraščalo z vsako pijačo.

V ločeni raziskavi o vplivu alkohola objavljeni v reviji PLOS Medicine, so ugotovili, da je uživanje sedmih ali več enot alkohola na teden povezano z višjo ravnjo železa v možganih. Železo v možganih je bilo večkrat povezano z Alzheimerjevo in Parkinsonovo boleznijo. Prav tako predstavlja potencialni mehanizem za kognitivni upad.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekAktivnost mladih v mladinskih centrih
Naslednji članekPametne nosljive naprave Huawei za vsak žep

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.