Italija predmet posmeha, turiste vabi s slovenskimi izdelki

venice, grand canal, italy
Foto: NeilMorrell iz Pixabay

Italijansko ministrstvo za turizem je bilo deležno posmeha, ko je v promocijskem videu za Italijo uporabila posnetek iz Slovenije.

Naša zahodna soseda je v 9 milijonov evrov vredni kampanji za privabljanje turistov pripravilo promocijski video. 3-minutni video z naslovom »Open to Meraviglia« je hitro postal deležen negativne kritike. Pozorne oči gledalcev so namreč opazile, da so Italijani pri iskanju kadrov za promocijo lastne države zašli preveč vzhodno. Uporabili so namreč video mladih Slovencev, ki pijejo vino. Mediji so pojasnili: »Zagrizeni uporabniki interneta so odkrili, da se ta kraj nahaja v občini Kotar v Sloveniji, na steklenici vina na mizi pa je pritrjena etiketa vina Kotar.«

Young people enjoy dinner and wine tasting in the vineyard
Foto: boggy22 iz iStock

Venera ni najboljše izbrala lokacij snemanja

Ministrstvo za turizem je za glavno figuro izbralo Venero Sandra Botticellija (1445-1510), ki so ji dodali moderno preobleko. »Rojstvo Venere« je znano renesančno delo slikarja Botticellija, ki je oživelo s pomočjo umetne inteligence. Venera si obleče mini krilo in jeans jakno je pico in predstavlja glavne znamenitosti Italije. Pokaže nam na primer kolosej v Rimu in firenško katedralo. Očitno je v svojem navdušenju pokukala tudi k Slovencem in si z njimi na sončni terasi privoščila kozarec vina vinoteke Kotar.

Družbena omrežja so po objavi posnetka preplavili komentarji, ki so jih polnile reakcije jeznih Italijanov. Umetnostni zgodovinar Tommaso Montanari je dejal: »Ta oglasna kampanja je groteskna in nespodobna. To je samo zapravljanje denarja.« 9-milijonska kampanja je bila financirana iz davkoplačevalskega denarja. Podjetje Armando Tesla, ki je produciralo video, pa se na kritike še ni odzvalo.

Florence, Italy - August 13, 2016: Pavement artists painting with chalk and pastels on the street of Florence, the Birth of Venus’, masterpiece of the Renaissance, original painting by Sandro Botticelli 1484. The original painting depicts the birth of the Roman goddess Venus, who emerges from the sea as a fully grown woman. The painting is considered to be one of the most famous and iconic works of art from the Renaissance period. The painting is set on a beach, with the waves crashing in the background. Venus is depicted standing in a seashell, with her long golden hair cascading down her back. She is surrounded by several figures, including the wind god Zephyrus and his wife Chloris, who is holding a garment to cover Venus. Cupid is also present, aiming his arrow at Venus to signify love and desire. Botticelli's use of color and composition is striking in the painting. The soft, pastel colors of the figures and landscape give the painting a dreamlike quality, while the bold outlines and precise details add a sense of realism. The figures are arranged in a graceful and harmonious way, creating a sense of balance and beauty. The Birth of Venus is considered to be a masterpiece of Renaissance art, reflecting the era's fascination with classical mythology, beauty, and nature. The painting has inspired countless artists throughout the centuries and remains a beloved work of art to this day.
Foto: Asim Ali iz iStock

Italijansko ministrstvo se zagovarja

Bolj odzivni so bili na italijanskem turističnem ministrstvu, ki je video naročilo. Ko je izbruhnila polemika, je ministrica za turizem Daniela Santanche, članica skrajno desne stranke Bratje Italije premierke Giorge Meloni: »Upodobitev Venere, kot vplivne osebe naj bi očarala mlade« in »strošek 9 milijonov evrov je skupni strošek, vključno s svetovno medijsko pozornostjo.«

Spodrsljaj Italijanov je že doživel svetovne razsežnosti, za kar se je zahvaliti socialnim omrežjem. In ker drži rek, v vsaki stvari je vedno nekaj dobrega, se lahko Italijanom zahvalimo, za izjemno – nenamerno – promocijo Slovenije.

Famous heart shaped road at vineyards Špičnik in Slovenia. Rows vineyards near Maribor, close to the Austrian. Scenic grape landscape and green hills.
Foto: alexander uhrin iz iStock

 

VIRThe Guardian
Prejšnji članekPrenovljen Zakon o tujcih: “Narediti slovensko družbo odprto in bolj vključujočo”
Naslednji članekPoplavna varnost v Sloveniji: Kakšne so prepreke in uspehi?

1 komentar

  1. Ajoj, se delate norca iz Italijanov, sami pa ne ločite vzhoda od zahoda. In to naj bi bili današnji študenti….

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.