Prenovljen Zakon o tujcih: “Narediti slovensko družbo odprto in bolj vključujočo”

flag of Slovenia and border
Foto: mirsad sarajlic iz iStock

V Uradnem listu Republike Slovenije je bila objavljena novela Zakon o tujcih, začela pa je veljati na Dan boja proti okupatorju, 27. aprila 2023. Kaj vse je prinesla novela Zakona o tujcih?

Sredi marca smo v prispevku Zakon o tujcih bi prinesel hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje pisali o tem, kaj bi prinesel prenovljen zakon. Zdaj so tu vse spremembe, ki jih navaja.

Spremembe novele Zakona o tujcih

Spremembe prinašajo oziroma bolje rečeno bodo omogočile hitrejše in enostavnejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi na upravnih enotah. To je ena stran, po drugi strani pa se upošteva potrebe po zagotavljanju delovne sile iz tujine.

Poenostavlja se postopek menjave delodajalca, zamenjave delovnega mesta pri istem delodajalcu ali zaposlitev pri dveh ali več delodajalcih v okviru veljavnega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. Upravnim enotam ne bo treba več izdajati odločb o pisni odobritvi. Sama zamenjava bo možna že na podlagi podanega soglasja Zavoda za zaposlovanje.

Omogoča se pospešitev obravnave prošenj tujcev za izdajo enotnega dovoljenja za poklice na področjih zdravstva, socialnega varstva, vzgoje in izobraževanja.

Podaljšuje se brezplačne tečaje slovenščine in spoznavanja slovenske družbe za vse kategorije tujcev.

V zakonu se ohranja zahtevo po osnovni stopnji znanja slovenskega jezika za družinske člane in tiste, ki željo pridobiti dovoljenje za stalno prebivanje.

Flight travel concept
Foto: mirsad sarajlic iz iStock

Odprta in bolj vključujoča slovenska družba

Ministrstvo za notranje zadeve pa pravi: »Z različnimi zakonskimi rešitvami, strateškimi dokumenti in ukrepi želimo narediti slovensko družbo odprto in bolj vključujočo. Zato dajemo velik poudarek tudi integracijskim ukrepom, ki jih bomo v tem mandatu dodatno krepili. V zakonu se zavezujemo, da bomo v šestih mesecih pripravili sodobno migracijsko strategijo s poudarkom na izvajanju v praksi.«

Sintilj, Slovenia - November 19, 2015:  A group of refugees and migrants walk from the Slovenian to the Austrian transit camp on the border.  Countries along the Balkan refugee route, including Slovenia, are now restricting entry to refugees who can prove they are from Syria, Afghanistan, or Iraq.
Foto: vichinterlang iz iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZamegljeni čas, življenje skozi prizmo športa: avtor Igor Gošte (Recenzija)
Naslednji članekItalija predmet posmeha, turiste vabi s slovenskimi izdelki

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.