Zamegljeni čas, življenje skozi prizmo športa: avtor Igor Gošte (Recenzija)

Zamegljeni čas: Igor Gošte
Zamegljeni čas: Igor Gošte

Igor Gošte je že izkušeni avtor v prostoru slovenske literature. Zdaj je tu njegova najbolj sveža knjiga z naslovom Zamegljeni čas. V njem opisuje obdobje otroštva skozi prizmo športov od A do Ž. Popelje v neke druge čase, za katere se zdi, da so danes že dodobra izginili. Pa temu ni tako, saj jih najdemo v literarnih delih generacije, ki je prišla pred nami.

Igor Gošte je opisal šport od A do Ž

Nekateri bodo ime Igor Gošte povezali z dobrodelnimi teki, drugi s kolumnami, tretji pa z nečim… tretjim, kar jih povezuje z imenom. Ampak v tem trenutku, v tem prispevku je Igor Gošte avtor knjige Zamegljeni čas. V trenutku postane avtor ene bolj zanimivih knjig o (slovenskem) športu, ki nam ga predstavi na svoj način, popolnoma drugačen od Čiste desetke Slavka Jeriča. Športa se loti na oseben način, ki bo marsikaterega bralca zbodel prav zaradi ostrega jezika in direktne izpeljave. Kot pravi v knjigi: »Tak sem. Kaj čem.«

Pred vami je zgodba o ne tako davnih časih, ki so ostali zapisani v naših spominih. Zgodbe romana Zamegljeni čas se odvijajo skozi prizmo športa. A to ni roman o športu, je roman o načinu življenja knapovskih otrok, ki je bil v marsičem drugačen od današnjega, ki nam ga krojijo pametni telefoni, tablice in namišljeni virtualni svet.

Petindvajset športov, toliko kot je črk v abecedi. In medtem, ko je črk res toliko, se avtor dotakne večjega števila športov, kar bodo cenili tudi tisti, ki niso največji športni ljubitelji. Zgodovinske športne osebnosti in dogodki se prepletajo z osebnimi izkušnjami in mislimi avtorja. Naj si bo boks ali šah, vse je povezano z nečim v življenju pisatelja in prav tu se skriva največji adut te knjige. Spomni nas, kako lahko majhne stvari v življenju ustvarijo velike spomine in asociacije nanje.

Zamegljeni čas: Igor Gošte, samozaložba, 166 strani.

Zamegljeni čas razbistri pogled na marsikaj

Zamegljeni čas je razmeroma kratka knjiga, ki pa bi jo lahko opisali s priljubljenim rekom kratko in sladko. Včasih je to pač boljše, še posebej, če je vse skupaj posipano z duhovitimi pripombami in sočnimi opombami. Igor Gošte tu nekajkrat povozi črto današnje družbe, a mu tega (izkušeni) bralci nikakor ne bi smeli zameriti, saj je vse zavito v precej hudomušne pripovedi iz otroštva. Če bi želel prebrati knjigo o športu, ki je povedana na način, ki ga že dolgo nismo videli, potem je Zamegljeni čas odlična izbira.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPraznujemo dan namenjen ženskam v ITK
Naslednji članekPrenovljen Zakon o tujcih: “Narediti slovensko družbo odprto in bolj vključujočo”
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.