Praznujemo dan namenjen ženskam v ITK

AI (Artificial Intelligence) concept. Deep learning. GUI (Graphical User Interface).
Foto: metamorworks iz iStock

Naš svet se neprestano razvija in napreduje. Z neverjetno hitrostjo pa napreduje predvsem področje tehnologije. Tehnološki razvoj in napredek načeloma definirajo in ustvarjajo moški, saj je področje tehnologije še vedno primarno moško naravnani svet. Zato je leta 2011 Mednarodna telekomunikacijska zveza, razglasila četrti četrtek v aprilu za Mednarodni dan deklet in žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah.

Mednarodni dan žensk in deklet v ITK, letos praznujemo 27. 4., in bo potekal pod geslom »Digitalne spretnosti za življenje«. S tem geslom želijo dekletom sporočiti, da so vse sposobnosti, ki jih dekleta pridobijo na tem področju za celotno njihovo življenje in jim bo pomagal pri ustvarjanju in uresničevanju karierne poti, ki so si jo izbrale.

Cheerful student girl have meeting online. Web chat, connection, communication online, business, work from home, distance studying, learning, technology concept
Foto: Poike iz iStock

Poseben mednarodni dan

Mednarodni dan deklet in žensk v informacijsko komunikacijskih tehnologijah obeležuje 150 držav po vsem svetu. Mednarodna telekomunikacijska zveza je z razglasitvijo mednarodnega dneva želela opozoriti na pomanjkanje žensk v tehnološkem sektorju in na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in informatike (Science, Technology, Engineering and Mathematics − STEM). V Sloveniji je zgolj ena tretjina žensk, ki kruh služijo v poklicih, ki jih uvrščamo v skupino STEM. Če pa se opredelimo zgolj na poklice, ki temeljijo na tehnologiji, je zastopanost žensk še bistveno manjša.

Z mednarodnim dnem, ki to problematiko naslavlja, želimo spodbuditi ženske, da se odločijo za poklice v tehnološkem sektorju. Tehnologija je naša prihodnost in po predvidevanjih nekaterih svetovnih organizacij, bodo danes šolajoči otroci v 65 % opravljali poklice, ki jih danes še ne poznamo in bodo povezani z digitalnim svetom. Kadrovska podhranjenost tehnološkega sektorja je očitna in vseobsegajoča, zato je dobro, da se tudi ženske vključijo v smeri znanosti, ki bodo kreirale našo prihodnost. Strategija EU tako stremi k temu, da bi zmanjšali to razliko med spoloma in spodbuja dekleta, da izbirajo tudi IKT študijske smeri.

Beautiful caucasian woman in white helmet working with digital tablet at renewable energy farm. Female inspector controlling functioning of wind turbines outdoors.
Foto: undefined undefined iz iStock

Voščilo

Drage dame, učiteljice, študentke, raziskovalke in inženirke in vse bodoče predstavnice znanstvenih, tehnoloških, inženirskih in matematičnih študij, iskrene čestitke ob vašem prazniku. Naj vam nikoli ne zmanjka inovativnih idej in naj le te kažejo pot napredka. Želimo vam, da vam na vaši poti nikoli ne zmanjka poguma in želje po napredku!

Extremely happy young brunette female enjoying falling heart shaped confetti and smiling with closed eyes, celebrating valentines day, holiday mood. Indoor studio shot, isolated on pink background
Foto: Khosrork iz iStock
Prejšnji članekHuawei P60 Pro prejel prestižno nagrado, ki dokazuje njegovo fotografsko superiornost
Naslednji članekZamegljeni čas, življenje skozi prizmo športa: avtor Igor Gošte (Recenzija)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.