Zakon o tujcih bi prinesel hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje

flag of Slovenia and border
Foto: mirsad sarajlic iz iStock

Slovenija se že mnogo let ukvarja s tujci, na tak ali drugačen način. Najbolj sta nam v spominu ostala primer Izbrisanih in beguncev, ki sta še vedno zelo aktualni zadevi, vredni naše pozornosti. Slednja od naštetih je bolj sveža, postavljanje in odstranjevanje ograje na meji. Zdaj se je v smeri tujcev nekaj premaknilo tudi v zvezi pridobivanjem dovoljenj, saj je bil sprejet predlog novele Zakona o tujcih. Kaj ta pomeni v teoriji in praksi?

Z Zakonom o tujcih do hitrejše izdaje dovoljenj

Vlada je na seji sprejela predlog novele Zakona o tujcih. Ključen element tega zakona omogoča hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje. Kot so povedali je sprejem zakona nujen zaradi administrativnih razbremenitev upravnih enot.

Sama novela vsebuje ključne rešitve, ki bodo odpravile administrativne ovire in omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Predlog določa, da tujec, ki mu je prenehal status začasne zaščite, lahko v osmih dneh po prenehanju začasne zaščite zaprosi za dovoljenje za začasno prebivanje za katerikoli namen, ki ga določa zakon. Ta se začne uporabljati šest mesecev po uveljavitvi zakona.

Sintilj, Slovenia - November 19, 2015:  A group of refugees and migrants walk from the Slovenian to the Austrian transit camp on the border.  Countries along the Balkan refugee route, including Slovenia, are now restricting entry to refugees who can prove they are from Syria, Afghanistan, or Iraq.
Foto: vichinterlang iz iStock

Poleg tega pa novela ponovno uvaja polno financiranje tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev, ki so bili do brezplačnih tečajev slovenskega jezika upravičeni pred sprejemom zadnje novele zakona.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekKomentar: KPK okarala ministra
Naslednji članekHofer študentsko delo: Preverili smo, ali dvig plač v podjetju HOFER velja tudi za študente

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.