Izumrli gepard bo v Indiji ponovno zaživel

Najhitrejša kopenska žival na svetu se po več kot polovici stoletja vrača nazaj v Indijo, kjer je obveljala za izumrlo. Osem gepardov se bo iz juga Afrike preselilo v državni park Kuno sredi Indije ter začelo novo obdobje. Ker gepardi veljajo za zelo prilagodljive živali, strokovnjaki upajo na enak izid, kot pri selitvi v Malavi.

V Indijo bo preseljenih osem gepardov

»Končno imamo sredstva in prostor, da ponovno uvedemo veliko mačko v Indiji,« je povedal Yadvendradev Jhala, direktor Inštituta za divje življenje v Indiji. Pojasnil je, da je to prvi tak dogodek v zgodovini, saj bodo velikega mesojedca prvič preselili na drugo celino z namenom obstoja.

Agilna, hitra in okretna mačka, ki lahko v polnem šprintu preseže sto kilometrov na uro se vrača v Indijo. Večina populacije gepardov se nahaja v Južni Afriki, Namibiji in Bocvani. Trenutno naj bi bilo na svetu približno sedem tisoč predstavnikov vrste. V Indiji je bila vse od leta 1900 populacija gepardov v močnem upadu, zadnjega geparda pa so opazili leta 1967.

Prvih osem gepardov bo svoj novi dom v Indiji našlo v državnem parku Kuno. Pet samcev in tri samice bodo imele na razpolago dovolj prostora in hrane, najbolj pogosto se bosta na meniju znašla antilopa in divji prašič. V prihodnost želijo geparde preseliti tudi v bližnji tigrov rezervat in še tri druge rezervate v Indiji.

Gepard bo ponovno zaživel v Indiji
Gepard bo ponovno zaživel v Indiji

Indija je bila nekoč dežela gepardov

Prav v Indiji je bil gepard prvič rojen v ujetništvu. V šestnajstem stoletju je bilo sodeč po zgodovinskih zapisih v Indiji kar deset tisoč gepardov. Hitro so postali glavna tarča za ubijanje in šport. Raziskave so pokazale, da naj bi bilo med leti 1799 in 1968 v divjini okoli 230 gepardov. Gepard je edini večji sesalec v Indiji, ki je izumrl. Vse od petdesetih let prejšnjega stoletja in pred njegovim izumrtjem so se v Indiji trudili za ponovno obuditev vrste. V sedemdesetih so se z Iranom pogajali o tem, da bi v Indijo preselili približno tristo gepardov, a je poskus spodletel.

Vodje projekta upajo na enak razplet kot pri preselitvi gepardov v Malaviju. Leta 2017 so tja premestili štiri geparde, saj je vrsta tam izumrla v osemdesetih letih. Trenutno jih je tam že štiriindvajset in pridno uspevajo. Da pa bo bo imel njihov projekt še več možnosti za uspeh, bodo v naslednjih letih v Indijo preselili še najmanj štirideset gepardov.

Takoj so se sicer pojavili dvomi in kritike na račun ponovnega rojstva gepardov v Indiji. Sodeč po teh kritikah, naj bi ta projekt padel v vodo. Gepardi naj bi imeli v parku premalo prostora, paziti bojo morali na preostale mesojede živali in ljudi.

Cheetahs - High-speed hunters of the Savannah | Free Documentary

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJoint kot nagrada za cepljenje
Naslednji članekSpoznajte vrhunsko zapestnico Huawei Band 6

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.