Izvor pandemij je v uživanju živali – vseh živali

Zahodni svet za koronavirus krivi Kitajsko in željo tamkajšnih prebivalcev po mesu eksotičnih in divjih živali. Koronavirus najverjetneje res izvira iz tržnice z divjimi živalmi v Wuhanu, kar pa ne pomeni, da se še noben drugi virus ni začel na zahodu. Ne pomeni niti, da se v prihodnosti ne bo. Koronavirus in starejše pandemije imajo nekaj skupnega: začele so se zaradi človeške želje po mesu – in to ne samo po eksotičnem.

Prašičja gripa se je leta 2009 začela na prašičji farmi v ameriški zvezni državi Severna Karolina. Ptičja gripa se je leta 1997 začela na kitajski piščančji farmi, pred petimi leti pa so podobno gripo odkrili na piščančjih farmah v ZDA in posledično ubili več deset milijonov ptic; virus se takrat na srečo ni prenesel na ljudi. Treutno imajo na Kitajskem in v Indiji težave z izbruhi ptičje gripe, ki zaenkrat še ni nevarna ljudem.

kokoške v kletki

Vse naštete bolezni, vključno s covidom-19, izvirajo iz farm, tržnic in podobnih okolij, v katerih je veliko število živali zaprtih v kletkah. Nimajo dovolj prostora in imajo na splošno zelo slabe pogoje za življenje. V takem okolju zelo hitro pride do okužb, ki se pogosto prenesejo na ljudi, saj so ti s temi živalmi v neposrednem stiku. Michael Greger, avtor knjige Bird Flu: A Virus of Our Own Hatching, je industrijsko kmetijstvo označil za »popolno okolje za poplavo infekcijskih bolezni«. Leta 2007 so v American Journal of Public Health pisali, da bi lahko gojenje in ubijanje živali predstavljajo izvor naslednje pandemije.

Kaj lahko naredimo?

V trenutni situaciji, torej v samoizolaciji, imamo čas, da razmislimo o tem, kako preprečiti naslednjo pandemijo. Danes vemo, da beljakovin ne dobimo zgolj z mesom in drugimi izdelki živalskega izvora. Na voljo imamo ogromno mesnih alternativ in veganske proteine v prahu. Beljakovine so tudi v stročnicah in izdelkih iz soje, kot sta tofu in tempeh. Poleg tega človeštvo že zna vzgojiti meso v laboratoriju, iz živalskih celic (kar sicer še ni v prodaji).

V zadnjih tednih in mesecih smo se ugotovili, da smo sposobni marsičesa. Naučili smo se delati od doma, prekiniti stike z zunanjim svetom, nehati potovati. Svet smo dobesedno ustavili. Ali res nismo sposobni nehati jesti meso in izdelke živalskega izvora ali količino vsaj temeljito zmajšati?

CORONAVIRUS - The Uncomfortable Truth

VIRScientific American
Prejšnji članekStojala za kolo – kam pospraviti kolo?
Naslednji članekUsekani športi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.