Javno poimenovanje plugov? Le kaj bi lahko šlo narobe

Heavy equipment driver working to push snow to the side of the streets after a blizzard
Foto: Philip Rozenski iz iStock

Mesta in zvezne države po vsej ZDA so začele prirejati natečaje za poimenovanje svojih snežnih plugov v upanju, da bodo pritegnile več prebivalcev in povečale ozaveščenost voznikov snežnih plugov. Tako so snežni plugi od Darth Bladerja v Minnesoti do Scoopy Doo v Vermontu in Jona Bon Snowija v Michiganu.

Natečaj v Minnesoti za poimenovanje snežnih plugov

»Ljudem so imena všeč in se ob njih zabavajo, morda pa na novo cenijo delo [snežnih plugov] in voznike, ki ga opravljajo vsak dan,« je za NPR povedala predstavnica ministrstva za promet v Minnesoti Anne Meyer.

Ministrstvo za promet v Minnesoti je bilo eno prvih v državi, ki je začelo prirejati natečaje za poimenovanje snežnih plugov, je povedala Meyerjeva. Po njenih besedah je zvezna država leta 2020 prejela več kot 24.000 predlogov za prvi natečaj, lani pa več kot 11.000 predlogov.

Snežni plug z vzdevkom v mestu Detroit Lakes v ameriški zvezni državi Minnesota
Snežni plug z vzdevkom v mestu Detroit Lakes v ameriški zvezni državi Minnesota.
vir: MnDOT staff/Minnesota Department of Transportation

Ideja poimenovanja je s škotske

Med prvo zimo pandemije je ministrstvo MnDOT (Ministrstvo za promet v Minnesoti) iskalo načine za povezovanje s prebivalci Minnesote prek družbenih medijev in odkrilo škotsko tradicijo poimenovanja svojih snežnih plugov, ki jih imenujejo gritters.

Podjetje Transport Scotland, ki upravlja 240 posipalnikov, je leta 2006 v škotskih osnovnih šolah organiziralo natečaj, na katerem so iskali imena za svoj vozni park posipalnikov. Od takrat je agencija poimenovala vsa svoja vozila za posipanje.

Njene posipalce, kot sta Gritty Gritty Bang Bang in Snow-be-gone Kenobi, je mogoče v realnem času spremljati na spletni strani za sledenje, ki prikazuje njihovo trenutno lokacijo in zadnje poti.

»Sledenje posipalcem je nekaj, kar ob sneženju vse zelo zanima,« je leta 2020 za NPR povedal vodja zimske službe Transport Scotland Iain McDonald. »Vedno je večje zanimanje tam, kjer imajo posipalci dobro ime.«

Upajo, da bo v Minessoti natečaj prinesel tudi priznanje voznikom snežnih plugov

Predstavniki MnDOT upajo, da natečaj za poimenovanje ne bo le nasmejal ljudi v prazničnem času, temveč bo prinesel tudi priznanje voznikom snežnih plugov.

»Ljudje se ob tem zabavajo, upam pa tudi, da so na novo povezani s snežnimi plugi in vozniki ter da bodo na cesti malo bolje ravnali z našimi vozniki, saj se bodo držali nazaj in bili varni,« je dejala Meyer.

Pri izbiri finalistov upoštevajo »ustvarjalnost, edinstvenost, pogostost prijav, ideje, značilne za Minnesoto, in imena, ki bi bila zlahka prepoznavna in razumljiva širokemu občinstvu,« je dejala Meyer. Politično navdihnjena in vulgarna imena pa ne bodo upoštevana. Osem najboljših imen bo nato krasilo snežne pluge, po enega v vsakem od osmih okrožij Minnesote.

Scoop Dogg v Minnesoti
Scoop Dogg v Minnesoti.
vir: MnDOT staff/Minnesota Department of Transportation

Natečaj pa v ZDA ni prisoten le v Minessoti

Tudi druge lokalne oblasti, kot sta Agencija za promet v Vermontu in mesto Lafayette v Koloradu, so se že ujele. Na prvem letošnjem natečaju je Lafayette prejel več kot 100 predlogov in poimenoval 10 od svojih približno 50 vozil, je za NPR povedal tiskovni predstavnik mesta David Huhnke.

Med zmagovalnimi imeni so bila imena Frost Responder, Betty Whiteout in Scoop Dogg, pri čemer sta bila zadnja dva zmagovalca tudi na lanskem natečaju ministrstva MnDOT.

Huhnke je dejal, da je letos bil odziv na natečaj izjemen, zato nameravajo naslednje leto ponovno razširiti možnost sodelovanja.

Podobno so se lotili tudi v Ohiu.

2022 Name A Snowplow Winners

VIRNPR
Prejšnji članek5 božičnih grozljivk za praznični ogled
Naslednji članekOcena filma: Ženska kralj

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.