Je nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?

Kaj je nadomestno materinstvo?

Najpreprostejše lahko nadomestno materinstvo opišem kot to, da ženska za par nosi otroka. Za to je lahko plačana ali pa to stori brezplačno. Obstajata dve vrsti nadomestnega materinstva. Eno je tradicionalno, kjer je otrok genetsko in gestacijsko od nadomestne matere, drugi način je gestacijski, ko dedni material nadomestne matere ni prisoten. Drugi način je na svetu pogostejši, saj ima tudi manj legalnih zapletov.

Nadomestno materinstvo po svetu

Legalnost je odvisna od vsake države. Francija, Nemčija, Italija, Španija, Portugalska in Bolgarija so med državami, kjer je nadomestno materinstvo popolnoma prepovedano. V Veliki Britaniji, na Irskem, Danskem in v Belgiji je dovoljeno le, če nadomestna mati ni plačana, oziroma je plačana le za stroške med nosečnostjo. Plačilo za nošenje otroka je prepovedano. Nadomestno materinstvo za plačilo je dovoljeno v državah, kot so Indija, Ukrajina, Rusija ter v nekaj državicah ZDA.

Zemljevid sveta, ki prikazuje kej je nadomestno materinstvo dovoljeno

Ljudje, ki želijo biti starši, in jim država ne dopušča nadomestnega materinstva, gredo lahko v tujino in nadomestno mati lahko najdejo tam. Treba pa je biti previden, saj nekatere države ne dovolijo niti tega.

Nadomestno materinstvo v Sloveniji

Nadomestno materinstvo v Sloveniji ni dovoljeno. Zakaj? Tako kot v mnogih drugih državah trenutno vlada mnenje, da je etično in pravno vprašljivo. Mnenje je, da otrok tako postane objekt, nadomestna mati pa instrument.

Lahko pride tudi do okoliščin, da nadomestna mati noče predati otroka, ali pa otrok ne ustreza pričakovanjem para in ga nočeta vzeti.

Rešitev za pare, ki se soočajo z neplodnostjo je tako v Sloveniji samo zdravljenje. Vprašanje še vedno poraja veliko debato, zato v Sloveniji nadomestnega materinstva še nekaj časa zagotovo ne bo.

Prejšnji članekV Varšavi bodo na slonih preizkusili marihuano
Naslednji članekJe Leonardo DiCaprio prejel Oskarja ali oskarja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.