Je Leonardo DiCaprio prejel Oskarja ali oskarja?

Vsak se je že kdaj znašel v situaciji, ko ni vedel, kdaj uporabiti veliko začetnico. Se imena nagrad pišejo z veliko začetnico? Kaj pa imena festivalov in ustanov? Se reče ljubljanska univerza ali Univerza v Ljubljani? Kako naj se izognem tej zmešnjavi? Ne skrbi, bolj preprosto je, kot si misliš!

Nagrade

V večini ostalih svetovnih jezikov se nagrade pišejo z veliko začetnico, kar z vse večjo popularizacijo angleščine za mnoge lahko predstavlja težavo. Slovenci smo namreč v tem posebni, lahko bi rekli celo sramežljivi – imena nagrad namreč pišemo z malo začetnico.

Domače nagrade pišemo z malo začetnico; na primer viktor, kresnik in drejček. Z malo začetnico pa pišemo tudi tuje nagrade, kot sta na primer oskar ali grammy. Če pa je nagrada poimenovana po osebi oziroma je zapisana s svojilnim pridevnikom iz osebnega lastnega imena, se ime nagrade piše z veliko začetnico. V to kategorijo spadajo na primer Nobelova nagrada, Prešernova nagrada, Pulitzerjeva nagrada, Borštnikov prstan ter za srednješolce pomembna Vegovo in Cankarjevo priznanje.

nobelova nagrada

Prireditve

Poimenovanja prireditev oziroma festivalov so stvarna občna imena, kar pomeni, da se prva beseda piše z veliko začetnico, ostale sestavine besede pa se pišejo z malo, razen v primerih, ko gre za ime. Primer tega sta prireditev Sto petdeset let slovenske fotografije ali sejem Vse sladkosti življenja. Če je v uradnem poimenovanju prva beseda festival ali prireditev, se tudi ta piše z veliko začetnico, na primer Festival Lent. Če je pred imenom prireditve vrstilni števnik, ta ne vpliva na veliko začetnico. Primer tega so 37. Melodije morja in sonca, a to ne velja vedno, saj nekateri števnik pred naslovom štejejo kot začetek naziva festivala samega.

Ustanove, društva in podjetja

Pri poimenovanju ustanov, organizacij, društev in zavodov z veliko začetnico zapisujemo prvo besedo uradnega imena, ostale sestavine uradnega naziva pa z veliko pišemo le, če so lastno ime. Slovenci v uradne nazive radi vključimo tudi zemljepisno ime, ki ga pišemo seveda z veliko začetnico. Primer tega je Univerza v Ljubljani, ki je tudi uradno ime univerze. V primeru, da uporabljamo uradno ime univerze, je treba prvo besedo pisati z veliko začetnico. Če pa uporabljamo generično ime, lahko veliko začetnico izpustimo, na primer: »Hodim na ljubljansko univerzo.«

Če pa ti take stvari res ne gredo v glavo ali si preprosto prezaposlen, da bi se to lahko naučil, lahko brez skrbi uporabiš spletno lektorico Amebis Besana, ki ti bo pomagala pri vseh slovničnih zagatah. Za daljše tekste pa uporabi program Amebis Besana, ki ti bo besedilo popravljal kar sproti. Lažje kot tako ne gre!

info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Prejšnji članekJe nadomestno materinstvo v Sloveniji dovoljeno?
Naslednji članekDropout: to še ne pomeni konca sveta
info@amebis.si | 01 8311 035 | Spletna stran

Amebis Besana. Avtomatska lektorica. Varuška vašega ugleda.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.