Je novo leto res nekaj novega?

Zakaj se premiku iz enega leta v drugega reče novo leto? Minilo bo 10 mesecev in govora bo o novem novem letu.

Morda je to le preprost in »sezonski« izraz, saj se lepše sliši kakor dela prost dan z imenom od danes naprej se dnevi štejejo od začetka. Vendar pa za pridevnikom novo po moje stoji nekaj več. Nekaj novega je za ljudi uteha, ko želijo pustiti skrbi za seboj in se napotiti novim izzivom in, še bolj popularno, novim ciljem naproti.

Moj namen ni kritizirati ljudi, ki novo leto izkoristijo za nove priložnosti. Izjemno je, da si želijo določenih sprememb in jih vsaj to spodbudi, da začnejo. Novo leto, nov začetek, pravijo. Žal pa je, ko se plani marca ne izidejo, novi pa ne nastanejo.

Enak fenomen lahko opazimo v veliko manjših enotah. S ponedeljkom začnem! Upam si ugibati, da je ta stavek v zahodni družbi eden izmed največkrat izgovorjenih v zadnjih dveh desetletjih.

Zame prehod v novo leto ne pomeni novega obdobja. Nekaj časa se privajam na letnico, ki mi vsako leto da misliti o tem, koliko sem jih dala skozi. To je več ali manj to. Januar, mesec kozorogov in nekaj vodnarjev. Mesec par rojstnih dni poznanih ljudi. Mesec izpitov oz. za večino srednješolcev končno mesec počitka. Še vedno iste skrbi, iste radosti in ista jaz.

Vsak dan je nov. Zvečer, v postelji, pa je ta isti dan že zastarel. Iz sekunde v sekundo se rojevajo in umirajo trenutki.

Velike spremembe se zgodijo z idejami, pa tudi z naključji. Lahko je zjutraj ali ponoči, februarja ali novembra, doma ali na tržnici. Moja novoletna želja vam je, da ne omejujte priložnosti, temveč jih uvidite v vsakem trenutku. Novo leto bo postalo staro, ideje pa bojo ostale.

Deček z napisom

Prejšnji članekZ zdravo prehrano v novo leto
Naslednji članekSrečne jedi za novo leto

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.