Z zdravo prehrano v novo leto

Zmeraj več nas je, ki želimo stremeti k boljšemu in bolj zdravemu načinu življena. Čeprav  klišejsko pa je tudi novo leto z zaobljubami lahko pravi čas, da naredimo nekaj zase in za boljše, bolj zdravo življenje. V tem hitrem načinu življenja vsi potrebujemo več elana in pozitivne energije, da lažje opravimo vsakodnevne opravke in izpolnimo želje. Naj bo to učenje, služba ali druženje s prijatelji – vse to zahteva od nas veliko energije. Zato vam predstavljamo, kako lahko samo z zdravo prehrano in načinom življenja pripomorete k boljšemu jaz-u.

Prvo in zelo pomembno pravilo je dovolj SPANCA. Kaj to pomeni?! Ja, veliko vas je, ki boste na to vprašanje odgovorili: »Kako pa naj zadosti spim?«. Vse se da, če imamo čez dan izdelan vsaj okviren plan. Vsak večer si pripravite dnevni načrt za naslenji dan in vse bo lažje. Spali naj bi minimalno 7 ur, da bo naš metabolizem oddelal kar se da najbolje. Pomemben je tudi popoldanski počitek. Tega naj bi imeli 15-30 minut in bo dovolj, da umirimo telo.

Ko pa začnemo dan, se v postelji najprej raztegnemo, predihamo in si zaželimo lep in uspešen dan. Potem spijemo kozarec mlačne vode in si pripravimo zajtrk. Zajtrk naj vsebuje veliko zdravja in naj bo pripravljen kot jed za kralja.

Primeri zajtrka:

 1. Grški jogurt je čudovit za zajtrk. Grški jogurt, chia semena, ovseni kosmiči, mandlji
 2. Omleta iz jajc in zelenjave, piščančja prsa in kos polnozrnatega toasta
 3. Sendvič iz polnozrnatega toasta, piščančja prsa, rezina sira, zelenjava

Zajtrk je zelo pomemben, saj nam da energijo za cel dan. Dokazano je, da so ljudje, ki ne zaužijejo zajtrka, bolj podvrženi k pridobivanju odvečne maščobe. Zato PRAVILO 2 – JEJ ZAJTRK! Pomembno pa je tudi, da čez dan spijemo zadostno količino vode. To pomeni 1 l vode na 25 kg telesne teže. V to količino se šteje samo voda, ne pa tudi vse kave, juhe in nepotrebno popite sladke pijače.

Pomembno pa je vedeti tudi nekaj o kavi kot o najljubšem poživilu. Kave ne pij vsaj 2 uri po obroku, saj preprečuje absorbcijo vitaminov in mineralov v telo. Popij maksimalno dve kavi na dan in seveda – če se le da – brez dodatkov.

Nekje 2-3 ure po zajtrku sledi malica. Ta lahko zajema kefir, kos sadja (s katerim ne pretiravamo), svežo zelenjavo …

Nato je seveda čas za kosilo. To nam nudi čas sredi dneva, ko se lahko malo umirimo in posvetimo sami sebi ali druženju z družino, prijatelji. Kosilo naj zajema za dlan mesa ali morskih jedi, za pest ogljikovih hidratov, vendar čim bolj zdravih, kot so polnozrnate testenine in riž, in pa polovico krožnika zelenjave. Pri zelenjavi nimamo meril, saj nam nudi veliko mineralov in vitaminov, s katerimi bo naše telo zagotovo bolje delovalo.

Primer kosila:Bučna juha je popolna za zdravo kosilo.

 • Juha iz hokaido buče
 • Pečena piščančja prsa v naravni omaki, polnozrnat riž in pečena zelenjava.

Za popoldansko malico si lahko postrežemo s pestjo oreščkov, svežo zelenjavo …

Pomembna pa je tudi večerja. Ampak če smo za zajtrk dejali, da naj bo kot obrok za kralja, naj bo večerja kot obrok za berača. Zaužijemo jo nekje 2 uri pred spanjem, temelji pa naj bolj na beljakovinah in maščobah.

Primer večerje:

 • Solata z oreščki (korenje, paprika, rdeče zelje, fižol, pest mandljev, nekaj oreščkov po želji, limonin sok, med, arašidovo maslo)

Obvezno pa je tudi, da pred spanjem popijemo kozarec vode in tako zagotovimo telesu hidracijo, saj med samim spanjem izgubimo kar nekaj vode.

Telesna aktivnost

Seveda želimo svoje telo ohraniti tudi fizično aktivno in v boljši kondiciji. Že nekaj vaj, preden se odpravimo pod prho, bo bolje kot nič.

Primer vaj, ki jih lahko opravimo pred prho:

 • 30 sekund jumping jack
 • 15 počepov
 • 15 sklec
 • 30 sekund plank
 • 15 klasičnih trebušnjakov z rokami za glavo
 • 15 trebušnjakov – vozimo kolo (izmenično roka noga)

Za začetek naredimo en krog, ko pa pridemo v malo boljšo formo, pa to ponovimo dvakrat ali trikrat.

Vse skupaj nam vzame le dobrih 10 minut in je le majhen del, ki pripomore k izboljšanju dneva in boljšemu počutju.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.