Je prišlo do diskriminacije na slovenskih fakultetah?

Medicinski fakulteti v Ljubljani in Mariboru sta po opozorilih sindikata Mladi plus letos brez jasnih pojasnil zavrnili vpis vsem tujim študentom iz tretjih držav, piše STA. Fakultetama se očita diskriminacija na podlagi narodnosti.

Ponavadi je na fakultetah nekaj vpisnih mest rezerviranih za Slovence brez slovenskega državljanstva in tuje študente. Medicinski fakulteti sta letos brez predhodnega opozorila vsa mesta namenili Slovencem brez slovenskega državljanstva.

V sindkikatu Mladi plus navajajo, da je tujim študentom na dnevih odprtih vrat bilo obljubljeno, da bosta univerzi sprejeli vse tuje študente, državljane držav nečlanic Evropske unije, ki bodo dosegli zahtevana merila.

Konec avgusta, ko je prijavni rok za vpis na fakultete že potekel, so bili tuji študenti seznanjeni, da njihove prijave ne bodo obravnavane. Po navedbah sindikata se je to zgodilo prvič, tuji študenti pa so razočarani zaradi neodgovornega in neprofesionalnega ravnanja.

MMC piše, da naj bi v obrazložitvi bilo zapisano, da so mesta prijavljenih študentov že zasedena, da se uprava univerze sklicuje na pravilnik, da se rektor in dekan ne odzivata na povabila zavrnjenih študentov, pa da univerzitetna služba ugotavlja, da imajo študentje pravico do pritožbe, so dogajanje povzeli v sindikatu Mladi plus.

Študenti pravijo, da bi morali biti o novih načinih ravnanja s tujci obveščeni veliko prej, ko je še obstajala možnost razmisleka o drugih možnostih vpisa na študijske programe.

Prejšnji članekOsebna lekarna – česa ne smeš pozabiti spakirati v študentsko potovalko?
Naslednji članekDelo s številkami je lahko karierna priložnost življenja

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.