Delo s številkami je lahko karierna priložnost življenja

Se spominjate tistega sošolca, ki se je rad v srednji šoli pohvalil: »Jaz pa obvladam matematiko!«? Mogoče ste bili prav vi ta oseba. Razumevanje matematike, statistike ni samo izjemno koristno in vsestransko uporabno, ampak gre hkrati za univerzalen jezik, ki omogoča poznavalcem mnoge karierne možnosti.

Študij matematike pokriva širok spekter znanj, kot so na primer analiza, algebra, statistika, logika in programiranje. Tisti, ki imajo strast do takšnih tematik, vedo, da jim bo prav poglobljeno znanje matematike in fizike kasneje po študiju zagotovilo široke možnosti za zaposlitev. Velikokrat se študentom po diplomi ali magisteriju obeta nadaljevanje poklicne kariere prav v gospodarstvu. Področje bančništva, zavarovalništva in financ je zelo dinamično in digitalizirano ter hkrati vse kompleksnejše zaradi novih zakonov, kar prinaša veliko novih izzivov.

Ena izmed kariernih priložnosti je tudi poklic aktuarja. Gre za zelo iskan in tudi dobro plačan poklic, ki je na kožo pisan posameznikom, ki jim leži finančna matematika, fizika in statistika. Aktuarjev in sorodnih poklicev močno primanjkuje, zato ni skrivnost, da imajo tisti, ki se zanj odločijo, skoraj zagotovljeno delovno mesto po študiju. Vendar kdo sploh je aktuar? Slovar Slovenskega zavarovalnega združenja nam pojasnjuje, da je aktuar »zavarovalno-tehnični strokovnjak, ki s pomočjo matematike ocenjuje, vrednoti in nadzira tveganja, ki jim je zavarovalnica izpostavljena zaradi sklepanja zavarovanj.« Medtem ko SSKJ definira aktuarja, kot »zavarovalni ali gospodarski matematik«.

In kako v praksi izgleda delo aktuarja? Pri svojem delu se srečuje s pripravljanjem finančnih izkazov, napovedovanjem prihodnjih denarnih tokov, računanjem višine zavarovalnih premij, testiranjem delovanja aplikacij in še mnogo več. Njegove sposobnosti in zmožnosti presegajo samo znanje teorije, ampak obsegajo tudi delo s podatkovnimi bazami, programiranje, obvladanje tujih jezikov in vodenje projektov. Pričakuje se, da je sposoben analitično razmišljati in obvladati širok spekter znanj, kar ga v zadnjih letih uvršča med najboljše in najbolj perspektivne poklice.

Zavarovalnice iščejo kadre, ki obvladajo področje kvantitativnih financ, matematike in podobnih smeri. Predstavljajo odlično okolje za aktuarja, saj je tu potreben analitični način razmišljanja ter s tem raziskovanje in analiziranje.

Za tiste, ki se spogledujete s kariero v zavarovalništvu, pa je sedaj izvrstna priložnost, da preizkusite svoje znanje in se dokažete ter sodelujete na 48-urnem zavarovalnem LIT hekatonu, ki je del projekta Slovenskega zavarovalnega združenja. Mladi, stari med 18 in 25 let, se boste lahko pomerili v izzivih, v katerih bo polje raziskovanja tveganje. Prijavite se na heckaton in se podajte na razburljivo pot, ki z malo sreče tebi in tvoji ekipi prinaša enoletno mesečno žepnino v višini 200 evrov. Prijave so mogoče do 30. septembra 2021.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.